Kristina lär dig åka skidor i Hemavan

Kristina lär dig åka skidor i Hemavan

Inför sportlovet pågår den ständiga diskussionen om vart man ska åka. Kristina Nilsson är skidcoach i Hemavan och Tärnaby större delen av säsongen. På somrarna växlar hon till löpcoach.
– Fler borde se fördelarna med Hemavan och hur smidigt det är att ta tvåtimmarsflyget hit från Stockholm, säger hon.

FAKTA Kristina listar 4 vanliga nybörjarmisstag

1. Att ”gå på skidor” istället för att åka skidor. Det blir lätt så om man inte har koll på tekniken.

2. För klassiska åkaren: Att klaga på dåligt fäste när det egentligen är tekniken som vacklar.

3. Att använda bålen och benen för lite, och armarna för mycket.
4. För fristilsåkaren: Använda samma sida hela tiden. Det finns 5 olika växlar, lär dig så många som möjligt för att få till allsidig allroundträning.


Det är många nybörjare inom utförsåkare som – med all rätt – går någon slags kurs innan de kastar sig nerför backen. Men när det handlar om längdskidåkning är den typen av förberedelser inte lika vanliga, har Kristina Nilsson noterat. Hon är certifierad skidcoach och seniortränare för Svenska skidförbundet om vintrarna och löp- och seniortränare för Svenska friidrottsförbundet sommartid.

– Det här är en vanlig åsikt särskilt för de som är födda i norra delarna av landet. Man tror längdskidåkning är något som kommer naturligt.

Inför sin fjällvecka går det att bygga upp vistelsen både med drop in-pass och privatbokning. På Facebook-sidan går det att läsa vad som står i fokus just för dagen. Dagen Sporthälsa pratar med henne är det till exempel klassisk teknik klockan 11 som gäller. Det brukar komma upp emot 10 personer som mest, men ofta något färre och då blir det ju nästan som privat träning.

– Vill du vara ensam är det bara att boka in mig. Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller elit. De flesta kan lära sig något nytt. Det är en större andel nybörjare som kommer, särskilt om de skaffat en startplats till Vasaloppet. Det säger ju sig själv att det blir en angenämare upplevelse med rätt teknik. Ibland när längdskidåkare tar sig fram i spåren brukar jag tänka: ”Ge mig en timme så kan du få ut mer av din träning – och framför allt mer njutning i spåret”, säger hon. Men jag hoppas förstås de ska komma självmant och be om teknikråd.

 

Promenera från flyget
Visst, Hemavan ligger högt upp i norr, 10-11 timmars bilväg från Stockholm. Den som vill på bilburen fjällsemester har en lång resväg framför sig med nästan 100 mil. Men det finns ett alternativ som du borde kolla upp.

– Det folk inte riktigt verkar tänka på är att flyget från Arlanda bara tar två timmar. Bokar man i god tid finns det biljetter för 500 kronor turen! Sedan när du landar har du bara 300 meters promenad till boendet och skidliftarna. Det är en lyx som ingen annan svensk flygplats kan mäta sig   med.

 

Nära Tärnaby

Sedan är det bara 16 kilometer till grannbyn Tärnaby som fostrat många namnkunniga skidstjärnor genom åren. Liftkorten kan användas på bägge ställen och orten Ängesdalslia som ligger mitt emellan bjuder på vackra spår. Sportlovet som är vecka 8-10 beroende på var i landet man bor och påskloven är förstås vårvintersfavoriterna.

– Det är många som vill fira vår i fjällen och känna solen värma på kinderna. Det är kallt om nätterna men värme på dagarna. Otroligt härligt, säger Kristina som även berättar att det kommer rätt mycket norrmän till byn. Blott 6 mil är det mellan dem och norska gränsen. Kuststaden Mo i Rana 10 mil bort ligger på samma nivå men saknar fjällkänslan.


– Det är fantastiskt att göra utflykter här omkring. Särskilt nu till våren när man spårar upp i fjällen.

Text: Julia Kimell
Foto: Kristina Nilssons egna

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.