”HUNGER” av Kristina Andersson – 5 snabba med månadens inspiratör

kristina andersson

Möt Kristina Andersson – näringsfysiologen, föreläsaren och författaren med 19 böcker i bagaget, nu aktuell med ”HUNGER; hur du överlistar en uråldrig kraft i en tid av överflöd”. I våra 5 snabba ger hon dig sina bästa hälsotips.

”Är det inte bra för din kropp, se till att det är bra för din själ!” menar Kristina Andersson. Näringsfysiologen som vet vad hon pratar om efter att snart jobbat 20 år med kost och hälsa i alla tänkbara former. Framför allt brinner hon för att sprida kunskap, inspiration och information om hur vi med hjälp av kosten kan påverka vår hälsa och vårt välmående. Huvudsakligen genom föreläsningar, kurser, utbildningar och böcker. Kristina har utbildat personliga tränare och kostrådgivare sedan 2005 och gör det numera i egen regi tillsammans med Improve Educations.

► Lyssna även på avsnitt 21 av podden SportHälsa snackar kost & träning där du lär känna Kristina Andersson mer och där hon delar sina personliga råd om att må bra vid cancer.

– Jag har även haft äran att få vara kostexpert i olika mediasammanhang genom åren. Bland annat har jag varit skribent i hälsotidningar, gjort barnprogram för UR och under 10 säsonger jobbat med Biggest Loser. Men jag jobbar också med individer och mot företag för att helt konkret hjälpa till att skapa förutsättningar för hälsosamma kostvanor.

Kristina har skrivit hela 19 stycken böcker, däribland ”Ät smart”, ”Livsstilsakuten”, ”Eat clean” och senast ”Hunger; hur du överlistar en uråldrig kraft i en tid av överflöd”.

Hunger eller sug?

Först när vi får en förståelse för det här systemet och hur det krockar med vårt moderna samhälle, kan vi se samtidens matvanor och ätbeteenden med nya ögon. På ett inspirerande sätt lär Kristina oss att skilja hunger från sug, sömnbrist, stress, lockelse och gamla invanda beteenden. Hon hjälper oss att förbättra relationen till vårt ätande, förbättra våra matvanor och därmed få en sundare vikt som är hållbar i längden. Det här kommer att göra oss friskare och förbättra våra chanser till att leva ett friskare, längre och lyckligare liv.”

”Det handlar om balans, kvalité och smarta val. Det finns inga måsten och förbud – du bestämmer! Frågorna du ska ställa dig är: Hur vill DU må? Hur vill DU känna?”

/ Kristina Anderssons filosofi.

”Jag hade tre målgrupper när jag skrev boken”:

 1. Du som kämpar med att göra bra, hälsosamma matval och/eller att äta lagom mycket. För dig vill jag förklara hur det fungerar och på så vis förhoppningsvis hjälpa dig att lätta på kampen samt ge dig handfasta tips på hur du kan ”dansa med” istället för att ständigt kämpa emot. Målet är att göra det lite skönare för dig själv och ta bort känslan av att det är fel på dig eller att du är dålig för det är sååå långt från sanningen.
 2. Du som på något sätt jobbar eller har kontakt med personer som kämpar: dig vill jag visa hur komplext detta är och hur stora skillnader det kan vara. Min önskan är att sprida ödmjukhet och förståelse. Det är långt mer komplext än att ”bara bestämma sig”. Det som är sant för dig, kan vara helt annorlunda för någon annan.
 3. Du som på ett eller annat sätt har makten att kunna påverkar andras matval och förutsättningar. Politiker, handlare, restauranginnehavare, inom skola, personalmatsal etc. Här vill jag öppna upp ögonen för vilken oerhörd makt att påverka som du sitter på. Och vilka fantastiska möjligheter du har att skapa förutsättningar för andra människors hälsa och välmående!

► Boken hittar du här!

I våra 5 snabba får du veta mer om Kristina Andersson. Hur ser hennes bakgrund ut? Träning just nu? Har hon någon ”hatövning” och vilka är Kristinas bästa hälsoråd till dig som läser? Svaren hittar du här:

5 snabba med Kristina Andersson – månadens inspiratör

1. Din ”korta” om dig och hur du hamnade här?

– Jag blev tidigt (under skoltiden) oerhört fascinerad av kroppen och när jag sen även förstod hur vi själv kan påverka denna fanatiska ”maskin” kroppen med hur vi lever så blev det givet att utbilda mig inom detta område. Att det blev kost och inte tex träning handlar nog mest om att det va det som det fanns tillräckligt ”nördig” universitetsutbildning inom. Sen, när jag lärt mig en massa så ville jag ut och sprida denna fascination till alla andra och försöka förändra världen.

– Jag har alltid tränat och haft idrottsaktiviteter: simning, gymnastik, ridning, tennis, fotboll, friidrott.. ja, jag har testat det mest men va aldrig så bra på något att det blev ”min idrott”. Tennis va det som hängde i längst och som jag även tagit upp på ”äldre dar”. Redan i tonåren började jag träna gruppträning istället.

2. Hur ser din träning och kost ut idag?

– Nuförtiden är det i gymmet, träningssalar och naturen (löp- och promenadspår) som träningen sker. Jag tycker om att lyfta tungt. Älskar egentligen högintensiva pass som crossfit-inspirerad träning och thaiboxning men har inte kunnat köra det ordentligt på några år.

– Just nu, på grund av att jag genomgår cancerbehandling, så är träningen fokuserad till stryka i gymmet och rörelse efter vad kroppen tolererar för dagen: promenad eller cykel.

3. Om du skulle ge våra läsare enbart 3 hälsotips – vilka är det?

 1. Ät riktig mat, mestadels baserad på rena råvaror, och våga ät dig mätt på den!
 2. Rör på dig dagligen (gärna ute i naturen) och lyft tungt någon gång i veckan (inte minst om du är tjej/kvinna).
 3. Tänk på att även relationer och sociala sammanhang är viktigt för hälsa och välmående.

4. Din absolut bästa övning – och värsta?

 • Bästa: marklyft och att knuffa släde! Älskar hur dessa får en att känna sig stark och ge en känsla av power!
 • Värsta: allt som innefattar att man ska ner på golvet och ”kräla”.

5. Var och hur möter vi dig härnäst?

-´ När jag fick min cancerdiagnos i nov 2023 stängde jag ner allt jobb och valde allt lägga fullt fokus på det och vad jag och min kropp behöver. Nu är jag precis klar med cytotstatikabehandlingen och kan börja lyfta blicken från ”dag till dag”/”timme till timme” – fokus till att se lite längre fram men jag har ännu inte gjort några planer för framtiden.

Jag känner själv att min senaste bok ”Hunger” fortfarande känns ny och aktuell för mig och hoppas kunna göra mer kring den och det ämnet framöver. Så, istället för några storslagna karriärsmål och lanseringar så är jag snarare aktuell med att ta mig tillbaka.

Låter klokt Kristina. Tack för intervjun Kristina, inspirationen du sprider och all lycka till dig framöver!

Här hittar du mer av Kristina Andersson:

 • www.kastautvagen.nu: En digital viktminskningskurs utan fokus på vikten. Alltså för den som vill/behöver gå ner i vikt och/eller få hälsosammare kostvanor. Här fokuserar vi på att hitta och skapa hållbart hälsosamma kostvanor med hjälp av kunskap och verktyg kring beteendeförändring. Som namnet avslöjar så flyttar vi fokus från vikten till faktorer som på riktigt påverkar vår hälsa och välmående.
 • ”Grunderna i kost och näringslära”: Digital kurs/utbildning för den som vill lära sig mer om kost och näringslära. Denna fungerar även som första steget till Lic Kostrådgivare.
 • Kostrådgivarutbildning för den som vill jobba med att hjälpa andra.
 • Kristinas böcker.
 • Instagram: @kristinaandersson.se
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.