Krönika av Johanna Paulsen: Skynda långsamt

Krönika av Johanna Paulsen: Skynda långsamt

Många vanor och rutiner faller vi automatiskt in i, men just träningsbiten känns knepig för många. Ta dig ett snällt grepp i kragen, planera in träningen och ge den en given plats under veckan. Ge inte upp, en dag händer det! Du hittar en ny eller kanske till och med din första fysiska aktivitet som du faktiskt trivs med. Det är den bästa nyckeln till framsteg och regelbundenhet i din träning. Längtar man till nästa träningspass, eller i varje fall till känslan efter passet, blir träningen av. Ett par raska skogspromenader varje vecka har långt fler positiva effekter på din hälsa än ett par stenhårda gympass per år.

Vi vill ofta så mycket när vi ska komma igång. Vi vill se och känna stora resultat fort och sätter upp mål som vi vill uppnå efter alldeles för korta perioder. Detta resulterar ofta i värk och överbelastningsskador, men framförallt uppgivenhet över att inte prestera som man önskat. Tyvärr är detta ett mycket vanligt misstag då vi i dag ständigt jagar genvägar till toppformen i förhoppning om att spara på vår dyrbara tid. Om vi istället kan lära oss att njuta av och se värdet i löpningen, yogapasset, simturen eller det tunga trädgårdsarbetet blir det så småningom en sund vana. Ta även hjälp av dina träningskompisar. När vi rör på oss tillsammans ger vi varandra energi, stöd och motivation!

Nya träningsprylar som ett par fivefingersskor eller en ny kettlebell motiverar mig lite extra. Vissa grejer, som exempelvis pulsklockan och träningskalendern, kan dessutom hjälpa mig att mäta dagens status, resultat och att lägga upp mål. Ett annat gammalt beprövat knep för att finna eller hitta tillbaka till motivationen är att belöna mig själv på olika sätt då jag når ett mål eller delmål. Jag får köpa mig ett nytt träningsplagg eller så myser jag och min träningskompis en heldag på Sturebadet.

Ofta får jag frågan: Vilken är den bästa övningen? Den optimala är den du gör! Den du gör mer än en gång, som du känner att du behärskar och där din kropp belastas utan obehag. Tråkigt svar tycker många. Därför blir mitt mer konkreta svar nu; benböjen! Nästan alla kan sätta sig på en barstol som inte finns, de flesta på en vanlig stol och många kommer ner på en låg pall. Det är en naturlig och funktionell rörelse där många muskelgrupper involveras. Vi kan lätt variera den och justera belastningen samtidigt som vi kan fokusera på olika områden, till exempel den stela bröstryggen eller ökad styrka och stabilitet kring knäleden. Gör benböjen explosivt, lägg till ett hopp, en vikt eller gör den långsamt och kontrollerat med armarna ovanför huvudet. Den kan dessutom vara en lämplig uppvärmningsövning då du gör den med enbart kroppen som belastning. Du smörjer då upp lederna, tränar rörligheten och stabiliteten i bål, fot- och knäled samtidigt som kroppen blir varm och redo för mer.

Så – börja nu och sträva efter att träningen ska bli en naturlig del av ditt liv, en vana du trivs med. Låt det ta sin tid och skynda långsamt. Det finns inga genvägar.

Lycka till!

Johanna Paulsen

Hälsopedagog, idrottslärare och instruktör

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.