Koppla av från julstressen – 8 smarta tips

Julen är en rolig men ibland stressig tid på året. Julklappar ska handlas och maten ska lagas. Här är 8 smarta tips som kan ge dig en lugnare tillvaro.

Året lider mot sitt slut och snart är det semester. Det kan verkligen behövas för veckorna som leder upp till julledigheten är för många otroligt stressiga. Men du måste inte vänta till slutet på december för att koppla av från julstressen. Här är 8 smarta tips som kan ge dig en lugnare tillvaro. Detta trots att du har så mycket att stå i.

8 tips på hur du minskar din stress i jul

  1. Dra ner på aktiviteter

Det kan verka omöjligt men det är ett måste. Tacka inte ja till varje evenemang som ordnas. Undvik sociala aktiviteter på kvällstid under veckodagar. Även om det är kul att umgås med vänner och familj så är det inte så smart att dra ner på sömn för att hinna med. Gör bara det du måste. Inte mer. Det gäller även sådant som du har som projekt hemma. När julstressen slår till så ska du undvika att laga kläder, måla om och annat som det verkligen inte finns tid och plats för.

  1. Boka in tid för vänner och familj

Därmed inte sagt att du får en bättre tillvaro av att helt utesluta umgänge med de som betyder mest för dig. För att dra ner på stressen så måste du få stunder med folk som du trivs med. Boka in fika, middag och träffar på helger. Skratt och meningsfulla samtal kommer att ge dig den energi som du behöver. Se bara till att du verkligen bokar in dessa träffar och undvik spontana möten som du egentligen inte har tid för. Se också till att umgänget inte pågår natten lång då du måste få några timmars sömn för att inte bli tokig av julstressen.

  1. Glöm inte att leka!

Du är vuxen men lek är fortfarande något som du har ett stort behov av, och lek kan få dig att slappna av. Ta Stardew Valley som exempel. Det är ett spel som har sålts i flera miljoner exemplar. Ett bevis på att vuxna kan ha stor nytta av spel som är till för utveckling och avkoppling. Det kan också vara kul att spela på sköna casino spel som Sunset Delight slot och Magic Forest slot. Enkla spel som kombinerar spänning och ett skönt tema kan ge helt rätt humör så att du glömmer stressen.

  1. Andas rätt

Andas in genom näsan och ut genom munnen. Glöm inte bort att andas! När du känner att pressen blir för stor så kan du stanna upp ett ögonblick och bara andas. Det är något som ger omedelbar effekt. Din kropp behöver syret och när du fokuserar på att andas så kan du samla dina tankar. Då känns livet lite lättare igen!

  1. Lyssna på musik

Musiken kan göra underverk. Du vet vilka låtar du gillar bäst. Du kan streama musik med Sonos för att se till att alltid ha denna naturmedicin redo. Börja dagen med en liten promenad då du lyssnar på musik som du blir på gott humör av. När du kommer tillbaka till ditt hem eller jobb så har stressen runnit bort i takt med musiken.

  1. Handla i god tid

Vänta inte till dagarna innan jul med din shopping. Om du inte har tid att springa i butiker så kan du ju handla online. Börja med att göra upp en lista med de personer som ska få paket av dig. Skriv också ner ungefärlig budget. Om du redan vet vad du vill köpa till en viss person så skriver du också ner det. Nu kan du jobba med listan och bocka av paketen som är klara. Om du ska gå på julfest eller träffa familjer och vänner på julafton så kan det vara klokt att köpa några extra generella klappar som chokladaskar. Dessa tar du med dig så att personer som du hade glömt blir glatt överraskade då du kom ihåg!

  1. Hoppa inte över träning!

När du sållar bland dina aktiviteter för att dra ner lite på stressen så är träning något som inte får falla bort. Det är så lätt att tänka att det inte blir någon morgonpromenad då alla behöver din uppmärksamhet, men det här är ett misstag. Motion är ett välkänt botemedel mot stress. Fortsätt att gå på gym och rör på dig så mycket som du kan. Hoppa av bussen en hållplats tidigare och promenera resten. Det är något som du kan ha stor nytta av då julstressen attackerar dig från alla håll.

  1. Gå ut

Det är kallt utomhus och det kanske regnar is. Men att sitta inomhus hela tiden är inte att rekommendera. Öppna dörren och gå ut i kylan. Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder. Klä dig varmt, ta med ett paraply, och dra djupa andetag. Har du barn så kan du se till att overaller kommer på och att en massa energi bränns i parken som är tom. När ni kommer hem så blir det mindre tjafs och du känner dig inte så stressad.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.