Upplev naturen genom att vandra eller cykla längs Klarälvsbanan

Våren är här och det börjar bli dags att planera nya äventyr och utflykter som är härliga att se fram emot. Natur- och friluftsaktiviteter är inte bara uppskattade upplevelser att göra tillsammans, de ger även en rad positiva hälsoeffekter. Och du behöver inte resa långt för att njuta av rörelse i stärkande miljö. Värmland har många naturaktiviteter att bjuda på, bland annat Klarälvsbanan och Klarälvsleden.

Klarälvsbanan och Klarälvsleden

Klarälvsbanan är en bilfri asfaltsled på 90 km som går genom den värmländska naturen. Välj att promenera, cykla eller varför inte åka inlines eller rullskidor? Klarälvsbanan, med anslutning till Mörudden på Hammarö, går från Karlstad i söder där du får se ett öppet jordbrukslandskap för att sedan komma till Uddeholm i norr till den mörka och vänliga skogen. Härifrån tar Klarälvsleden vid, en 120 km lång cykelled genom vildmark och skogsvägar, som sträcker sig till Sysslebäck. Lederna går genom sex kommuner med Klarälven bredvid, Sveriges längsta älv. Längs leden passerar du gamla landsvägar, gårdar, ängar, skogar och byar. Den är passande för cykling och vandring då underlaget är grus och asfalt.

Klarälvsbanan och KlarälvsledenDu kan hyra cyklar på flera platser längs banan och leden. Du väljer själv vart du vill börja och avsluta din färd.

Klarälvsbanan och KlarälvsledenLängs vägen finns ett flertal olika boenden, allt från camping till vandrarhem och hotell. På alla turistinformationer längs Klarälvdalen finns det en guide som innehåller detaljerad information om alla natursevärdheter, vackra bilder samt karta om närområdet Klarälvsbanan och Klarälvsleden. På deras hemsida får du mer utförlig information med karta över banan och leden, hur du hyr cykel, boende och allt annat du behöver veta för att få en så fantastisk upplevelse som möjligt.

 

Text: Sofia Strand, frilansskribent

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.