Klara ett halvmaraton

Klara ett halvmaraton

Ska du snart ta dig an ditt första halvmaraton? Här kommer lite tips du kan ta med dig inför loppet!

1) Träna lätt dagarna innan
Att vila helt den sista veckan är sällan optimalt. Håll istället igång löpningen under lugna och lätta förhållanden. Lätta och lite kortare distanspass dagarna innan halvmaran säkerställer att du behåller en god ”löpkänsla” i kroppen och påminner dig om att din kapacitet är god. Dessutom kan det mentalt sett vara skönt att få fortsätta löpträna.

► Bli en explosivare löpare

2) Ät lite mer
Framförallt kolhydrater. Halvmaraton är för dig som ny på sträckan ganska långt, och därför är det bra att tanka på med extra energi. Du behöver dock inte syssla med kolhydratsladdning som inför maratonlopp. Det du behöver tänka på är att äta lite mer än vanligt de sista dagarna eller kanske till och med sista veckan – och då företrädelsevis kolhydrater.

3) Lättsmält mat på tävlingsdagen
Du ska givetvis äta bra även på tävlingsdagen då det är oerhört jobbigt att springa med en hungrig mage. Men det gäller att inte äta för mycket så du känner dig tung. Ett mindre mellanmål eller lätt lunch innan loppet är passande. 

Tips för nybörjare inom löpning 

4) Sätt ett utmanande men realistiskt mål
Givetvis ska du sätta ett mål inför ditt lopp. För somliga är det att enbart ta sig igenom, för andra är det en viss tid man vill uppnå. Ditt mål ska vara möjligt att klara – men inte för lätt. Försök att sätta det på en nivå där du tvingas pressa dig rejält för att uppnå det, så du har något att sträva efter.

5) Bli inte överambitiös i starten
Det är väldigt lätt hänt att bli stressad i starten när alla medlöpare flyger fram. Var därför noga med att hålla ditt eget tempo redan från början. Går du ut för hårt direkt och försöker ta rygg på andra löpare riskerar du att förstöra ditt lopp redan i starten. 


Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.