Klä dig rätt för vintercykling

Klä dig rätt för vintercykling

Han är svensk mästare i mountainbike och har tävlat sedan 1991. För Calle Friberg rullar cykeln utomhus i Sverige året om. Här är han bästa tips för att hålla motivationen på topp och göra vintercykling så behaglig som möjligt.

 

Bland alla segrar Calle Friberg cyklat hem finns till exempel ett SM-guld i mountainbike i somras. Det allra första SM-guldet knep han i början av 90-talet. Även om en del av vinterveckorna förläggs till varmare breddgrader fortsätter Calle att cykla mountainbike på snö och i kyla.

 

– Det är inte alltid jättemysigt, men jag har samtidigt haft magiska mtb-turer på snö. Jag har inga större problem med att cykla året runt, men det gäller att klä sig rätt eftersom det gör stor skillnad i upplevelse, säger Calle Friberg i ett pressmeddelande.

 

 

Så klär du dig rätt

Enligt Calle blir vintercyklingen som roligast genom rätt kläder och material för vintern.

 

– Välj dubbdäck, skärmar, termos, bra kläder, rejäla vinterskoskydd och handskar. Klä dig alltid lager på lager. Om det är kallt så välj ett värmande underställ, ett mellanlager beroende på temperatur och ett vindskyddande lager ytterst. Men du kan också förstärka med en väst om det är kallt och blåsigt. Kom ihåg, bär aldrig bomull närmast kroppen. Välj ull eller polyester för att transportera fukten vidare från kroppen.

 

Att skydda fötter och händer är viktigt när du cyklar på vintern. Calles favoriter är tumvantar eller tredelade vantar. 

 

– Jag är känslig för kyla på händer och fötter så mitt tips är att investera i bra skoskydd och ett par vinterskor och bra handskar. För händerna är det effektivt med en handske som har en liner och sedan en ytterdel där luften gör att det skapas värme. På fötterna vill jag har ett par rejäla skoskydd med neopren som står emot vind och vatten. Även när kan man förstärka med ytterligare skoskydd närmast skon.

 

 

Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras