Klättring – spänning, frihet och kamratskap

Klättring - spänning

Efter en två dagars grundkurs i klippklättring kan du på egen hand rigga och klättra på topprep på någon av de klippor som ligger i närheten av Stockholm. Träskberget i Tyresö eller Ryssgraven i Kungsängen till exempel.

Naturen kring Stockholm bjuder in till klättring då det finns gott om fina klippor både norr och kanske framför allt söder om stan. Oavsett om du har klättrat en del inomhus eller är helt nybörjare krävs ytterligare kunskaper för att på egen hand kunna genomföra en säker klättring utomhus. En två dagars grundkurs i klippklättring ger dig kunskaper i hur du riggar och klättrar på topprep, riggar för och genomför en firning samt hur du klättrar tillsammans med en mer erfaren klättrare på längre kilsäkrade leder. Kursen, som följer Svenska Klätterförbundets norm, är till för alla och du behöver varken förkunskaper eller vara särskilt vältränad.

Även om det självklart är en fördel att vara någotsånär vältränad och smidig, särskilt på de ”lite svårare” lederna. Vi kämpade på en 6:a på Lilla Träskberget när några med betydligt grövre överarmar fortsatte förbi oss och bort till den överhängande väggen och till de 8:or som finns där. Både vid Träskberget i Tyresö och vid Ryssgraven i Kungsängen finns leder från 4 upp till 8a, vilket innebär klättermöjlighet både för rena nybörjare och för proffs – i stort sett på samma ställe. Kursen innehåller en hel del klättring men mycket tid går åt till att rigga topprep, sätta kilar och göra knopar. Moment som är väldigt viktiga för att kunna genomföra en säker klättring.

Båda klipporna går att nå med kommunala transportmedel, Ryssgraven med pendeltåg till Kungsängen och Träskberget med buss. Väl där kändes det som att vi befann oss betydligt mer än en halvtimme från city och avkopplingen och naturupplevelsen var total.

FAKTA: Grundkurs i klippklättring
Längd: Två dagar.
Arrangör: Stockholms guidebyrå
Kursen genomförs på olika klippor i och kring Stockholm. Vissa kurser är i Tunaberg, Nyköping, och då bor man över i tält. Klipporna i Stockholm nås med allmänna kommunikationsmedel.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras