Kiwi – den tropiska frukten med en säregen söt och god smak. Här ger vi dig en omfattande kiwiguide. Var kommer frukten ifrån? Hur kom den till Sverige? Vilka nyttigheter ger den dig och på vilka smarriga sätt kan du äta kiwi? Allt detta får du reda på här.
Historien om kiwi
Kiwi eller kivi (Actinidia chinensis) är en växtart i familjen aktinidiaväxter och även dess frukt. Den härstammar från Kina, och då den liknar krusbär betecknade västerländska språk den tidigare med uttryck motsvarande kinesiskt krusbär. 1904 tog Mary Isabel Fraser med sig frön från Kina till Nya Zeeland där Hayward Wright på 1930-talet förädlade fram den första kommersiellt gångbara rasen Hayward. Då ordet ”chinese gooseberry” sågs som suspekt såldes den under namnet ”melonette”.
I mitten av 1950-talet var skördarna så stora att bolaget Turner & Growers ville exportera frukten till USA och ville ha ett nytt namn inför lanseringen. Efter namntävlingar beslöts att anta namnet kiwifruit.
Dels kallas nyzeeländarna the kiwis, dels finns likheter i utseende mellan frukten och kiwifågeln. 1980 började affärer i Sverige och Skandinavien sälja kiwifrukt. Det finns även andra arter av kiwi, såsom gul kiwi (A. chinensis) och olika hybrider, bland annat minikiwi. Dessutom finns det idag fler kommersiella raser än Hayward exempelvis Zespri SunGold.
3 smarriga sätt att äta kiwi
1. Som isglass. Skiva kiwi och trä på en pinne. Pensla eventuellt med smält choklad och pimpa med kokos, hackade nötter eller vad du gillar. Frys in minst 45 minuter. Ät och njut!
2. I smoothie. Mixa kiwi med banan, bär, mjölk/mandelmjöl/kvarg. Fräscht och gott!
3. I frukostskålen eller fruktsallad. Bär, kvarg, keso, nötter och kiwi gifter sig till rena rama desserten. Så enkelt och gott!
Kiwi – näringsvärde per 100 gram
Text: Anna Lissjanis med fakta från Zespri
Foton: Anna Lissjanis