Kindahls Dansskola:”Vi vill väcka dansglädje”

Kindahls Dansskola:"Vi vill väcka dansglädje"

I de luftiga och härligt rosa lokalerna på Kindahls Dansskola i Vällingby för systrarna och dansinstruktörerna Denise och Danielle Kindahl en 60-årig dans familjetradition vidare.

Under familjens regi har barn och ungdomar i generationer fått undervisning i lekfull till avancerad dans på Kindahls Dansskola och systrarna Denise och Daniella är den tredje generationen Kindahl att undervisa de cirka 100 klasserna varje vecka.

–        Vi har vuxit upp på dansskolan och jag tog till och med som liten mina första steg när jag gick från stereon till spegeln, säger Denise Kindahl och skrattar.

Traditionerna och den familjära stämningen har också bidragit till dansskolans popularitet:

–        Vi vet att det är många barn som vill gå hos oss och en viktig del i att vi har så många dansare är att deras föräldrar eller släktingar själva gått på skolan och haft vår mamma, moster eller morföräldrar som lärare sedan tidigare, säger Danielle Kindahl till SportHälsa.

Det var systrarnas morfar Arne Kindahl som för sextiotvå år sedan startade dansskolan. Under de inledande två åren hade skolan ett annat namn men 1953 döptes skolan om till Kindahls
dansskola – och det på mormor Ulla Kindahls begäran:

–        Mormor var väldigt bestämd på den punkten att den skulle heta Kindahls Dansskola.  Innan hade den haft något jättelångt namn men från 1953 var det Kindahls Dansskola, säger Denise Kindahl och skrattar.

Kindahls Dansskola har under årens lopp haft stora framgångar inom Discodans. Förra året fick man utnämnandet årets discoskola 2012 och hade dessutom dansare som kom sexa på VM.

Men framgångarna till trots är systrarna noga med att poängtera att priser och tävlingar snarare är en bonus än ändamålet med undervisningen – fokus ligger på att barn och unga ska ha roligt till musik :

–        Vår tanke är inte att utbilda proffsdansare utan här dansar man för att det är roligt att röra på sig. Vi vill väcka dansglädje. Hos oss ska man dansa så mycket man bara vill och när man vill, säger Danielle Kindahl.

Och systern Denise tillägger:

–        Det är också väldigt häftigt att se hur snabbt barnen kopplar ihop rörelser till musik och lär sig skilja på vers och refräng i låtar för att veta vilka danssteg de ska ta. Under de sista fem minuterna av varje danspass låter vi sedan föräldrarna få komma in och titta på när barnen får visa upp vilka steg de har lärt sig.

Joakim Kempe

SportHälsa

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.