Kanelbullens dag – 5 goda recept med olika sötning, mjölsort och tidsåtgång

kanelbullens dag

Kanelbullens dag firar vi ju betydligt oftare än 4 oktober, men lite extra på sin speciella dag. Här har vi samlat fem kanelbullsrecept med olika tidsåtgång att baka, med- och utan vanligt socker, samt olika slags mjöl inför högtidsdagen.

Kanelbulle, kanelsnäcka eller kanelsnurra… kärt barn har många namn. Kanelbullen är kanske Sveriges vanligaste och mest älskade fikabröd. Såpass att den har en egen dag och finns i mängder av varianter för att alla – oavsett allergi, diet, tid och smak kan du njuta av en kanelbulle. Hoppas du hittar ett recept som passar just dig!

Kanelbullens dag – 5 goda recept med olika sötning, mjölsort och tidsåtgång

Paleo kanelbullar – socker- och glutenfria

Paleo kanelbullar – socker- och glutenfria

Deg:

  • 2 tsk smält kokosolja
  • 1 ägg
  • 1 msk honung
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 3,4 dl mandelmjöl
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Fyllning:

  • 1 tsk ekologisk kanel
  • Honung, för att ringla
  • 4 msk urkärnade, och finhackade dadlar
  • 4 msk finhackade ekologiska valnötter

Glasyr:

  • 2 msk honung
  • 2 msk kokosgrädde (bara det tjocka)
  • 1 nypa kanel

Gör så här:

  1. Vispa samman kokosoljan, ägg, honung och vanilj i en medelstor skål. Tillsätt mandelmjölet, kokosmjölet, bakpulver och salt. Rör ihop.
  2. Lägg degen på ett ark smörgåspapper. Lägg ett annat ark över degen och kavla ut till en lång rektangel. Ta bort det övre vaxpappret. Ringla över honung och strö ut kanel- Toppa med de hackade valnötterna och dadlarna.
  3. Rulla ihop degen och lägg i frysen för att stelna i 15 min.
  4. Värm ugnen till 165°C. Skär upp rullen till ungefär 9-10 bitar. Placera på en bakplåtpapperklädd ugnsplåt. Baka i 10-12 min tills bullarna är gyllene.
  5. Under tiden kan du göra glasyen genom att röra ihop ingredienserna. När bullarna är klara ringlar du över glasyren och serverar bullarna varma.

Recept: Derin Ivgen med bloggen Moder Jord.

kanelbullens dag

Klassiska kanelbullar

Ingredienser, ca 40 bullar eller 4 längder

  • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker eller vit baksirap
  • ½ tsk salt
  • eventuellt 2 tsk stött kardemumma
  • 800 g (ca 1,4 l) vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kanel

Så gör du:

  1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
  3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
  6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag, se längre ner.
  8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

Recept: Kungsörnen

kanelbullens dag

Magra kanelbullar

Ingredienser ca 20 bullar:

  • 5 msk smält kokosolja
  • 1/2 dl kokosdryck/mandelmjölk
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2 tsk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 msk agavesirap
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 1/2 dl mandelmjöl
  • 2 ägg
  • 4 äggvitor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda kokosolja, mjölk, kanel, kardemumma, agave och vanilj i en skål.
  3. Vispa ägg + äggvitor i en annan skål och rör därefter ner mjölkblandningen.
  4. Blanda noga, därefter i med de torra ingredienserna.
  5. Låt svälla i kylen medan du gör fyllningen.

Ingredienser fyllning:

  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 12 dadlar
  • 1 msk agavesirap

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser till en slät massa.
  2. Kavla nu ut degen mellan två stycken bakplåtspapper.
  3. Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop degen.
  4. Skär bullarna och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt.
  5. Strö slutligen över lite kokos och grädda i 12-15 minuter.
  6. Låt svalna en stund innan servering!

kanelbullens dag

LCHF-kanelbullar

Ingredienser, 14 kanelbullar

Degen:

  • 4 små ägg
  • 4 msk sötning (ex. sukrin eller ica stevia strö)
  • 1 dl standardmjölk eller grädde
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 2,5 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk kardemumma
  • ägg och mandelflisor till gardering

Kanelsmöret:

  • 100 g mjukt smör
  • 1 msk kanel
  • 2 msk sötning

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg och sötning poröst och luftigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner.
  4. Avsluta med att  blanda i mjölken/grädden.
  5. Låt stå ca 10 min och sen kavlas degen ut mellan två silikondukar eller oljade bakplåtspapper.
  6. Ta bort översta pappret när du fått en fin rektangel.
  7. Blanda det mjuka smöret med kanel och sötning och klicka ut på degen, smeta sedan ut försiktigt.
  8. Med hjälp av bakplåtspappret och kanske en degspatel rulla ihop degen till en lång rulle.
  9. Skär i 3 cm tjocka skivor och lägg i bullformar. Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflisor på.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Recept och foto: Åse Falkman Fredrikson, en av Sveriges populäraste kostrådgivare och mest välbesökta bloggare på 56kilo.se som skrivit flera bästsäljande böcker om mat och hälsa. Nu aktuell med ”Åses kök”.

kanelbullens dag

Proteinrika kanelbollar

Ingredienser:

  • 1 dl kaseinprotein med vanilj- eller kanelbullssmak
  • 3 msk osötad äppelmos
  • 0,5-1 dl havregryn
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk kokosflingor
  • 1 tsk kanel
  • vatten eller valfri vätska

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare och tillsätt lite vatten i taget för att få önskad konsistens.
  2. Forma till små bollar och rulla i kanel.
  3. Servera gärna tillsammans med ett kallt glas mjölk – succé!

Recept och foto inför Kanelbullens dag: Martina ”Skippa Sockret” Norling.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras