Kan vin vara nyttigt? 7 hälsofördelar med vin

hälsofördelar med vin

Vin precis som det mesta handlar om dig som person, din nuvarande hälsa, bakgrund och livsstil, samt hur mycket du dricker och ofta. Tar vi hänsyn till detta kan det faktiskt finnas flera hälsofördelar med vin. Här tar vi upp sju.

Innehållet av antioxidanter är kanske den främsta av de hälsofördelar med vin du känner till? Nu finns det lite olika typer av vin och generellt kan det vara så att vinerna som är lite sötare inte är rekommenderade att dricka lika ofta, eftersom de innehåller mycket socker. Men det finns ändå en hel del andra hälsofördelar med vin som vi går igenom nedan, där rekommendationerna är max ett till två glas om dagen.

7 hälsofördelar med vin

 1. Antioxidanter. Rött vin innehåller ämnet resveratrol som anses verka antiinflammatoriskt och vara bra för korttidsminnet. Den del av hjärnan som styr inlärning och minne stimuleras av detta ämne.
 2. Bra för hyn. Reservatrol kan också vara en hjälp för hyn och motverka acnen. Ämnet kan nämligen hämma utvecklingen av de bakterier som orsakar acne. Dricka alltså inte bara för livet och minnet av det. Drick för skönhetens skull!
 3. Minskad risk för leversjukdom. Förutsatt att du dricker en lagom mängd vin per vecka kan detta motverka utveckling av fettleversjukdom. Den här sjukdomen orsakas inte av alkohol och är den vanligaste formen av leversjukdom i västvärlden.
 4. Ger fina tänder. Du bör kanske dricka med sugrör för att inte missfärga dina tänder med rödvinet. Men precis som att du kan få finare hud då bakterier hämmas kan du få bättre munhälsa av vinet. Bakterier som kunde ha orsakat till karies blir färre.
 5. Motverkar depression. När du dricker ett glas vin känner du dig avslappnad och kanske också lite gladare. Det finns till och med studier som visar att några glas vin i veckan kan motverka depression. Risken för att du drabbas av klinisk depression tycks minska om du dricker vin regelbundet.
 6. Jämnare blodsocker. Studier visar att du kan få jämnare blodsockernivåer av att dricka vin.
 7. Gott och socialt. Det finns en uppsjö goda viner att utforska. Att smaka nya viner ihop med andra är en typsikt trevlig aktivitet som bygger gemenskap och vänskap. Mer om det längre ner.

Hur mår du av vinet?

Precis som med alla hälsoråd är punkterna ovan individuellt och inget är bra att överkonsumera. För mycket vin kan snarare ha motsatt effekt, men om du mår bra av det vin du dricker, inte får problem med huvudvärk eller svårigheter att fungera på jobbet ligger du antagligen på en vettig konsumtionsnivå. Ett till två glas vin om dagen som mest är rekommendationen för ovanstående hälsofördelar och gärna lite utspritt. Om du däremot märker att du inte kan hoppa över några dagars vindrickande är det kanske dags att ändra din livsstil.

Källor: Dermatology and Therapy, Medical News Today, ACS Publications, American Journal of Epidemiology, Mail online healt

Vill du lära dig mer om vin och provsmaka nya sorter under trevlig omständigheter?Följ med på en av vår systersajt Vinsiders populära vinprovningar!

Pinot Noir – All over the world, den 18 oktober på Sjöfartshuset i Gamla Stan

Den är känslig och svårodlad, men den kan ge komplexa och eleganta viner. Ännu mer älskad efter att den fick sitt “genombrott” i filmen Sideways från 2004. Det är väl få som missat kärleksförklaringen från Miles Raymond, en av huvudkaraktärerna i filmen, till druvan som han mer eller mindre beskriver som sig själv. “Om du missat filmen kan jag rekommendera att se den som en uppvärmning inför den här provningen.”

Pinot Noir är en blå druva och med sitt tunna skal trivs den bäst i svala klimat men den behöver ändå värme för att mogna ordentligt. Men blir det för varmt är risken att den vissnar direkt. Svårflörtad.

Från Bourgogne i Frankrike till Central Otago på Nya Zeeland

“Vi kommer ge oss ut på en en smakresa – Bourgogne i Frankrike med sina friska, eleganta med komplexitet och kryddighet och vi lyfter blicken mot USA där det blir mer mörk fruktigthet och ofta lagrat på rostade ekfat. Vi tar oss vidare genom Sydamerika och landar tillslut på Nya Zeeland som kommer ge oss mer druvtypiska viner. Under kvällen kommer vi att prova minst fem olika viner.”

Var, när och hur?

 • Provningen hålls på Sjöfartshuset i Gamla Stan, Skeppsbron 10.
 • Datum: 18 oktober
 • Tid: 18.30-20.30
 • Pris: 595 kr. Betalning till Bankgiro nr 5023-6637 (Bokningen är bindande men återbetalas om provningen ställs in pga restriktionsregler ändras). I priset ingår även lättare förtäring med tilltugg som passar
 • Anmäl: [email protected]

Välkomna till en fantastisk kväll!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras