Kan man grunda en solbränna? – Hudterapeuten svarar på läsarnas frågor

Frågorna fortsätter att välla in till vår hudexpert. Kan man grunda en solbränna i solarium. Hur skadar kyla hyn? Vad kan man smörja hud som inte tål lotion med?  Hudterapeuten Shidrokh ”Orkidé” Ghawami svarar på läsarnas frågor.

Är det bra att sola solarium innan man åker på solsemester? Jag har hört att man kan grunda solbrännan för att inte bränna sig?

Nej! Det är en falsk myt att de som grundar huden på detta vis aldrig bränner sig! Dessutom är det aldrig en bra idé med solarium. Jag rekommendera brun-utan-sol och minskad solning överlag. Att ändra hudfärgen vi är födda med är aldrig hälsosam för huden och man skadar organet för varje solning efter 15 min!

Min dotter simmar 4–5 gånger i veckan och har fått torra ben. Vad kan vi använda på henne som inte tål vanlig bodylotion?

Det finns kroppsolja som är gjord av jojobaolja som jag rekommenderar. Jojobaolja har många antiseptiska egenskaper och är mest lik hudens egna inbyggda olja. Den innehåller också A- och D-vitamin.

Måste man tvätta håret med schampo efter träning eller kan man bara skölja med vatten?

Om du har gelé eller andra stylingprodukter i håret måste du använda schampo så ingenting blir kvar i håret och hamnar på kudden du sover på. Det är produkter som hamnar i ansiktet med.

Jag ska till Spanien och kommer köra vattengymnastik i pool. Hur kan jag bäst skydda mig mot solen?

Det går jätte bra att använda vattenfast solskydd spf 50-70. En ordentlig hatt med tyglapp för nackskydd och solglasögon! Inte den trendigaste looken med absolut det bästa för hälsan.

Jag sportade mycket utomhus i vintras. Kan man skada sin hy när man tränar kylan vid exempelvis skidåkning?

Ja, man kan förfrysa huden och därför ska man använda feta krämer utan vatten plus solskydd på det.
Huden kring ögonen är tunn och särskilt känslig. Använd stora skyddsglasögon för att skydda huden runt ögonen och själva ögonen med förstås.

 Shidrokh ”Orkidé” Ghawami är auktoriserad hudterapeut, funktionell näringsterapeut och makeup-artist.  Med 20 år i branschen och ett omfattande intresse för aktuell kosmetisk kemi, anatomi, biologi och näringslära lanserade hon 2017 Cool Derma.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras