Kampsportandet växer i Sverige

Kampsportandet växer i Sverige

Kampsport som träningsform ger en genomtränad kropp och blir allt populärare bland motionärer.

Svenskarnas vilja att prova på kamsport som träningsform har exploderat de senaste åren – och när de flesta väl testat fortsätter de att utöva sin sport i åratal.

–        De senaste sex åren har vi sett en enorm ökning av intresset och antalet utövare. Många har tidigare ansett att kampsport är våldsamt, men ser vi på försäkringsbolagens statistik kring skador inom kampsport en så ligger det i paritet med bortennis eller golf, säger Håkan Ozan, ordförande i Stockholm/Gotlands Budo &Kampsportsförbund.

Just skadefrågan har varit en kärnfråga i debatten. Många oroas av riskerna kring en sport som vid första anblick kan te sig våldsam – men sanningen är att skadestatistiken inte kommer i närheten av de stora svenska folksporterna som ishockey eller fortboll, där svåra skador är betydligt mer frekventa.

Den växande andelen utövare av olika former av kampsport kan till stor del härledas till de många galor och internationella turneringarna som kommit till Sverige under senare år. Intresset kring de välarrangerade galorna har fått många att vilja testa själva, med positiva effekter på både hälsa och självkännedom som direkta konsekvenser.

–        Vi ser idag att olika former av kampsport vinner en större legitimitet i landet. Det flyttar in på gymmen till exempel där du ser kvinnor i 40-50 års åldern som utövar kickboxning för att komma i form, det var inte tänkbart på 80-talet. Då var kampsport mest förknippat med kriminella som skulle slåss på stans, säger Håkan Ozan.

Trots att intresset för Mixed Martial Art  (MMA) är mycket stort så finns ändå de flesta utövare i de mer klassiska grenarna som Karate, Tae Kwon Do och Thaiboxning:

–        Vi ser att många som tränar märker hur tuff fysisk träning det är samtidigt som man faktiskt lär sig någonting om sin egen kropp. Man blandar kardiomuskulär träning med att bli smidigare och får en bättre självkännedom, snarare än att stå på ett löpband i 60 minuter. Sen blir många ”bitna” av sporten, man ser att man utvecklas och vill ta ytterligare steg i sin utveckling. Från början kan personen bara ha velat röra på sig men märker efter en tid att man blir bättre på det man tränar och vill gå vidare i sin satsning.

 

–        Eftersom träningen är så komplett – med styra, balans, smidighet, uthållighet osv. så blir det mer och mer populärt i hela landet. Att man dessutom lär sig att hantera sig själv och sin kropp gör att träningen ger så oerhört mycket. Folk blir sporten trogna för en lång tid av sina aktiva liv, avslutar Håkan Ozan.

 

Redaktionen

SportHälsa

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.