Investera i din hälsa genom en överblick av din privatekonomi

Artikeln är skriven i samarbete med Payup

Löningen är precis kommen, och pengarna tar slut direkt. Känner du att du varit i den sitsen under den senaste tiden? Då har du kommit till rätt artikel. Tillsammans med våra vänner på Payup som är experter på privatekonomi går vi igenom vanliga fallgropar inom privatekonomi så att du kan investera i din hälsa genom att få en överblick och koll på din privatekonomi, för att inte hamna i en obekväm sits när bilen inte gå igenom besiktningen, vännerna bjuder med dig på en resa som du inte har råd med eller när huset måste piffas upp – men kontot ekar tomt.

Svåra frågor tenderar att lösas med enkla svar

Svåra frågor som gäller privatekonomi och investeringar tenderar att ofta vilja lösas med enkla svar. I vissa fall är det helt rätt, och i andra fall en på tok för enkel utväg. Om vi föreställer oss scenariot att du ställs inför en oväntad utgift så finns det ofta två typer av personer. Person nummer ett, som gillar dom enkla lösningarna, tar med stor sannolikhet upp telefonen och börjar hitta ett snabblån eller någon annan lite enklare lösning på problemet. Det är förstås individuellt, men i regel är det en god tumregel att i största möjliga mån undvika detta. Den andra typen av person är ofta den personen som istället ser sig omkring för att styra upp sin privatekonomi för att kunna finansiera den oväntade utgiften den vägen. Det kan handla om att sälja av saker som man har hemma eller jobba ett par extra timmar. Oavsett vad så är dessa lösningar ofta tillfälliga och ger dig inte en total överblick över din privatekonomiska situation, men det finns mer långsiktiga lösningar.

Långsiktiga lösningar för att få en bättre privatekonomi

Grunden i privatekonomi är som du känner till sedan tidigare att ha koll på kronorna in, och minst lika bra koll på kronorna ut. Långsiktiga lösningar för att förbättra din privatekonomi handlar om att starta upp ett sparande, bygga en buffert och sedermera investera dina pengar för att låta pengarna jobba åt dig – och inte tvärtom. Det finns flera alternativ för att starta ett sparande såsom fonder och sparkonton – men det finns ett steg som du behöver ha koll på innan du kommer dit: att börja spara från första början. Det enklaste sättet att börja spara så att du får bättre koll på din privatekonomi är genom att sätta upp en månadsbudget där du har med alla dina fasta utgifter såsom boende, mat och räkningar. Resterande utgifter, som är valfria på ett helt annat sätt, är det dags för dig att börja räkna på. Vilka är livsnödvändiga, och vilka kan under en viss period begränsas så att du kan börja bygga upp en buffert? När du väl lyckats få en budget på plats så kan du påbörja ditt månadssparande genom att följa budgeten i största möjliga utsträckning – och på sikt se din buffert byggas upp!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras