Intersport satsar på idrottsläger med värdegrundstänk

Intersport satsar på idrottsläger med värdegrundstänk

I sommar växer idrottslägret Sports Heart på Ingarös idrottsplats. Härenstam family och huvudsponsorn Intersport vill ge 300 barn chansen att, under en vecka, träna och diskutera viktiga frågor kring öppenhet och respekt. Det ska vara ett läger för alla barn.

 

– Vi använder sporten som verktyg för att lyfta alla människors lika värde, säger Intersports presskontakt Anni Sandgren. 

 

Idrottslägret Sports Heart arrangeras för andra året i rad, första veckan i augusti på Ingarös idrottsplats i Stockholm. I fjol höll SVT-profilen Chris Härenstam och frun Malin en fotbollsskola inom samma koncept, men valde i år att ta in partners för att utvidga lägret. Barnen tränar i år, vid sidan av fotboll, friidrott och innebandy, men får ha extra fokus på en vald idrott.  

 

– Vi pratade samma språk som dem och gick därför in i konceptet för att utveckla lägret. Vi vill göra skillnad på gräsrotsnivå. Det är tacksamt eftersom att idrott förenar. Vi ville på så vis ta in fler idrotter för att inkludera fler barn. Det ska vara ett läger för alla. 

sites/default/files/sports heart.jpgSports Heart arrangeras 1-5 augusti på Ingarö

 

Värdegrundstänk genomsyrar lägret

Tanken är att barnen ska få bra träning och förstå innebörden av att ha en god hälsa, men även få ta del av andra viktiga ämnen gällande värdegrund. Det är lite av ett utbildande läger. 

 

– Vi diskuterar frågor om bland annat öppenhet, respekt och tillgänglighet, vilket kommer att genomsyra lägret via teori och praktiska övningar. Lägret öppnas med ett rollspel, där deltagarna är aktiva, vilket sätter värdegrunderna för resten av veckan.

sites/default/files/2_5.jpg

Sports Heart fokuserar på att inkludera många barn och arrangerar ett dagläger och ett övernattningsläger. Det finns även öronmärkta deltagarplatser för ekonomiskt utsatta familjer. 

 

– Idrott har i alla tider uppmuntrat till ett aktivt liv, men fostrar även förutsättningar för ett öppet samhälle. Det är viktigt att få det tänket i tidig ålder. Vi vill inkludera många barn och har öronmärkt platser för familjer som av olika anledningar inte kan betala deltagaravgiften. 

 

Erfarna ledare ska inspirera barnen

Sports Heart lägger stor vikt vid att lägrets ledare är utbildade för träning och inkluderande ledarskap. Det spetsas med att tidigare fotbollsförbundskaptenen Tommy Söderberg, EM-silvermedaljören på 800 meter Malin Ewerlöf och Champions cup-vinnaren Magnus Jäderlund i innebandy är huvudledare för respektive idrott.  

 

– De är goda förebilder och skapar glädje och inspiration. Det är viktigt att lyfta fram profiler som också är människor. De är mångas förebilder och kan påverka barnen genom att tala gott om öppenhet och liknande. 

sites/default/files/sports heart1.jpg

 

Sports Heart är ett projekt för framtiden. Det kan växa ytterligare nästa år. 

– Vi har en förhoppning om att i framtiden ha ett konvent, där det samlas ledare för att prata om värdegrund i andra forum. Det kan leva över en längre tid. Vi vill även ha fler platser till idrottsskolan. Det här kan vara ett startskott på ett längre samarbete.

Text: Sebastian Pearson 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.