Inte ovanligt att vanlig mat ger dig huvudvärk

Inte ovanligt att vanlig mat ger dig huvudvärk

Många lider av huvudvärk var och varannan dag. Det är inte omöjligt att det är din dagliga mat som ger dig huvudvärk.

Färdigmat, starka ostar, rökt korv, lightdrycker, rödvin och choklad är några typer av mat som kan ge dig huvudvärk. 
– Det är inte ovanligt att viss mat och dryck ger huvudvärk eller utlöser migränanfall, säger professor Carl Dahlöf.

Många har huvudvärk ofta och mer än 1,3 miljoner svenskar lider av huvudsjukdomen migrän. Många vet att spänningar, stress och sömnbrist kan ge huvudvärk. Mindre känt är att vanlig mat och dryck är vanliga huvudvärksbovar. Ändå kommer det högt på migrändrabbades egna listor om vad som utlöser ett anfall, berättar Carl Dahlöf, professor och huvudvärksexpert för Expressen Hälsa.

Detta kan du få huvudvärk av att äta:

Citrusfrukter – kan trigga migränanfall hos vissa.
Choklad – snabba kolhydrater kan ge blodsockerfall som leder till huvudvärk. Undvik!
Godis – snabba kolhydrater kan ge blodsockerfall som leder till huvudvärk. Undvik!
Starka ostar – i vissa ostar finns ett ämne som heter tyramin som misstänks kunna sätta igång ett migränanfall.
Jäst, inlagd eller rökt mat kan också innehålla tyramin vilket vissa reagerar på med migrän. Dit hör exempelvis öl, rökt fisk och surkål. Mogna bananer och favabönor innehåller också tyramin.
Korvar och konserverat kött och rökt fisk – innehåller höga nitrathalter som hos vissa kan trigga migränanfall.
Koffein – i kaffe eller te kan i hög dos ge huvudvärk. Lägre doser, däremot, kan lindra. Koffeinabstinens är en vanlig orsak till huvudvärk.
Lightdrycker – en del migrändrabbade reagerar på sötningsmedel som aspartam.
Skaldjur – är en av de vanligare migränutlösarna.
Starkt kryddad mat – många migrändrabbade reagerar på heta kryddor.
Färgad alkohol som whisky och konjak – varför dessa tycks kunna utlösa migrän vet forskarna inte, det är sannolikt inte själva alkoholen utan andra ämnen i drycken.
Rött vin – innehåller flavonoider och tanniner som misstänks kunna utlösa migränanfall.
Vitt vin – innehåller också det flavonoider och tanniner som misstänks kunna utlösa migränanfall, även om det är vanligare att reagera på rött vin.
Smaksalter och färdiga kryddblandningar som Aromat, Grillkrydda och Allroundkrydda – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Burksoppor – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Färdigmat – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Halvfabrikat – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Pulversoppor – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Såsmixer – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Färdigkryddat kött – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Buljonger – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Smaksatta chips – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Salta nötter – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Snabbmat – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Asiatisk mat – innehåller ofta tillsatt ­glutamat.
Storköksmat – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Charkuterier– innehåller ofta tillsatt glutamat.
Fryst kyckling – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Grillsås – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Snabbnudlar – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Salladsdressing – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Gelatin – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Varmkorv – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Sötsur sås – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Mjölkpulver – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Protein-dryckspulver – innehåller ofta tillsatt glutamat.
Soja – innehåller naturlig ­glutamat.
Marmite (engelskt pålägg) – innehåller naturlig glutamat.
Parmigiano reggiano (ost) – innehåller naturlig glutamat.
Vegemite (australiskt pålägg) – innehåller naturlig glutamat.
Roquefortost – innehåller naturlig glutamat.
Parmesanost – innehåller naturlig glutamat.
Sojasås – innehåller naturlig glutamat.
Torkad shiitakesvamp – innehåller naturlig glutamat.
Sjögräs som kelp och kombu – innehåller naturlig glutamat.
Nam pla (Thailändsk fisksås) – innehåller naturlig glutamat.
Ostronsås – innehåller naturlig glutamat.
Valnötter – innehåller naturlig glutamat.
Ansjovissås – innehåller naturlig glutamat.
Lufttorkad spansk skinka – innehåller naturlig glutamat.
Källor: Expressen Hälsa, Carl Dahlöf, professor och huvudvärksexpert, konsumentsamverkan.se, vardguiden.se, doktorn.com.

Glutamat – en dold huvudvärksbov

• Smakförstärkaren glutamat, ibland kallad MSG, är en dold huvudvärksbov. Tillsatt glutamat tas upp snabbare av kroppen än naturlig glutamat och är lättare att få i sig stora mängder av.
• På innehållsförteckningen kan det stå E620 – E625 men främst E621 (natriumglutamat), Ibland kan det istället stå ”smakförstärkare” eller ”hydrolyserat protein”. Ibland kan dold glutamat dölja sig i andra tillsatser, som kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin.
• Men den som är känslig kan också reagera på naturlig glutamat.
Källa: konsumentsamverkan.se

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.