Imorgon springer 30 000 tjejer runt Djurgården

Imorgon springer 30 000 tjejer runt Djurgården

I morgon är det dags för ett av årets mest populära löplöpp: Tjejmilen.

Och om du inte är en av de 30 000 som ska springa bör du bege dig ut till Djurgården för att få uppleva folkfesten. 30 576 löpare från 23 nationer är anmälda. Det innebär att Tjejmilen stärker positionen som landets största idrottsevenemang för kvinnor.

Tjejmilen startar på Lindarängsvägen som är en bred och flack gata. Banan går rakt fram i 1,5 km innan den svänger till höger in bland träden. Efter en liten backe och en ny högersväng passerar vi först Kaknäs träningsanläggning, där Djurgårdens allsvenska fotbollslag tränar, och sedan Stockholms högsta byggnad Kaknästornet som är 155 meter högt.

Efter 2,5 kilometer når banan Djurgårdsbrunnskanalen. På höger sida ligger Djurgårdsbrunns Värdshus med anor från 1700-talet.
Tjejmilenlöparna kan välja att springa längs den norra eller södra sidan av kanalen ut mot Parkudden. Båda vägvalen är lika långa. Det är helt flackt med kanalen på ena sidan och ekarna och grönskan på den andra. Banan når fram till Saltsjön och viker sedan åt höger.

Vi passerar Blockhusudden och är framme på Djurgårdsvägen där vi först passerar det vita palatset konstmuseet Thielska galleriet och sedan Manillaskolan. Efter 6,5 km svänger banan upp mot Rosendals Slott som byggdes för Karl XIV Johan åren 1823–1827. Här finns den längsta uppförsbacken under Tjejmilen.
Sedan går det utför, genom en skön allé med ekar ner mot Djurgårdsbrunnsviken. Vi springer till höger vid Wärdshuset Godthem och följer stranden genom Lusthusporten fram till Djurgårdsvägen. Till vänster syns Nordiska Museet, längre bort ligger Gröna Lund och Skansen.

Efter Djurgårdsbron tar vi till höger på Strandvägen och så till vänster in på Oxenstiernsgatan där banans sista uppförsbacke väntar. Till höger syns Sveriges Radios stora kontorsbyggnader.
Avslutningen är lätt. Först en lång utförsbacke på Oxenstiernsgatan och sedan Lindarängsvägen förbi Filmhuset fram till målet på Gärdet.
Banan är kontrollmätt. Distansen är 10 000 m.
Det finns fyra vätskekontroller längs banan.

Beskrivning av banan kilometer för kilometer

Följ Tjejmilen på Facebook Klicka här

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.