I skidform: Jacob Wester

I skidform: Jacob Wester

”Det blir lite mindre tid på gymmet och lite mer tid på stan för de flesta”

Foto: Sofia Sjöberg

Hur ser dina idealförhållanden ut i backen?
– Är det veckan innan en tävling vill jag ha sol, några plusgrader och en perfekt ”shapad” terrängpark. Är jag ute i offpisten så tar jag gärna en halvmeter nysnö och fem minusgrader. Samt en helikopter som kan ta en upp till de riktigt bra åken också…
Du har vunnit massor av tävlingar, hur viktigt är själva tävlingsmomentet för dig?
– Tävlingar är nästan ett måste för att etablera sig som åkare och hamna i toppen där de riktiga kontrakten finns. Men när man väl är där så är det snarare en bra kombination av tävlingsresultat och skidfilmsdelar som gäller för att få respekt som en mångsidig åkare.
Är du rädd någon gång, i så fall när?
– Visst är man rädd ibland. Mest obekväm är jag när snöförhållanden inte riktigt är perfekta. Där ute i djupsnön så kan mycket oväntat dölja sig, och man måste ständigt vara beredd på att åka ifrån en lavin eller hitta en annan väg ner.
Ni freestyleåkare verkar ha en betydligt mer glamourös tillvaro än de alpina stjärnorna, stämmer det?
– Vi har ju helt klart mindre press att prestera på tävlingar, då vi alltid har filmdelen att luta oss tillbaka på. Sedan kräver inte det vi gör samma fysiska prestationer och förberedelser. Det blir lite mindre tid på gymmet och lite mer tid på stan för de flesta.

Jacob Wester
Ålder: 23 år
Bor: Stockholm
Disciplin: Freestyleskidåkare

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras