Hur ska du tvätta träningskläder på bästa sätt?

Sura, svettiga träningskläder som luktar illa är det ingen som vill använda. De flesta som tränar regelbundet vet dock hur svårt det kan vara att förvandla de svettiga träningsplaggen till rosendoftande fräscha kläder igen. Här guidar vi dig hur du ska tvätta träningskläder på bästa sätt för att undvika permanent dålig lukt.

Hur ska du tvätta träningskläder på bästa sätt?

Att tvätta träningskläder är en konst, om du vill få dem helt fräscha efter alla svettiga pass. Här vill vi tipsa om en ny metod mot dålig lukt som satt sig i plaggen och vägrar försvinna.

Hur du kan tvätta träningskläder på bästa sätt beror givetvis på vilka möjligheter man har. Om du har en egen tvättmaskin är det bäst att tvätta dina träningskläder så fort som möjligt efter träningspasset. Då får du bort svetten innan den blir ingrodd i plagget. Om inte så bör du i alla fall tvätta plaggen inom några dagar.

Följ tvättråden på plaggens etiketter, välj ett bra tvättmedel som är speciellt utvecklad för att tvätta träningskläder och skippa sköljmedlet när du tvättar. Dina tränings-bhar bör tvättas efter varje användning. Kom ihåg att lägga dem i en skyddande tvättpåse så att dem håller formen. Då kan inte heller stoppningen eller bygeln åka ut.

Tvätta träningskläder som luktar surt

Märker du att dina kläder har en kvarvarande sur doft som verkar vara permanent ingrodd i träningskläderna? Träningskläderna luktar illa eftersom tygets fiber är ingrodda med svett.Hur ofta och snabbt du än tvättar dem så försvinner inte den unkna luften. Då kan det vara så att ditt tvättmedel inte biter på svetten, bakterierna och avlagringarna som finns på kläderna.

Frågan är då hur man tvättar träningskläder om inte vanligt tvättmedel hjälper? Jo, då får du helt enkelt införskaffa ett tvättmedel som är speciellt framtaget för att tvätta funktions- och träningskläder.

Traditionellt tvättmedel tvättar inte bort den sura svettlukten vid tvättråd 30 grader, Washologis SPORTTVÄTT har en råvara som gör svettmolekylerna vattenlösliga och de sköljs ur kläderna redan vid 30 grader och det blir rent på riktigt. Traditionella tvättmedel kan verka som att det blir rent och doftfritt vid tvätt men så snart man tar på kläderna igen och blir varm så brister svettmoekylerna upp och den sura doften kommer fram. Vanliga tvättmedel kräver 65 grader för att klara detta och då förstör man elastanet/ stretchen i materialet.

Låt dina träningskläder lufttorka

Hur du tvättar träningskläder är viktigt, men även hur du torkar dem efteråt. Precis som du inte bör låta dina svettiga plagg ligga i gymväskan i flera timmar eller dagar så bör du inte heller låta de fuktiga kläderna ligga i tvättmaskinen.

Se till att hänga upp kläderna på tork direkt efter att tvättmaskinen har arbetat klart. Du bör låta kläderna lufttorka istället för att köra dem i torktumlaren.

Den höga värmen i torktumlaren kan förstöra elastanet i dina kläder, vilket resulterar i att stretchen försvinner och kläderna tappar formen.

Förläng livstiden på dina träningskläder

Om du har investerat i fina, dyra träningsplagg av hög kvalitet så vill du gärna att de ska hålla länge. Att lyckas med trick att ge träningskläderna en lång livstid kräver dock lite övning. Det är helt enkelt dags att lära sig hur man tvättar träningskläder utan att plaggens livstid förkortas.

Hur man tvättar träningskläder är viktigt för klädernas livslängd. För att träningsklädernas livslängd ska sträcka sig över flera år bör du inte använda något vanligt sköljmedel när du tvättar, utan använd ett sköljmedel som är anpassat för funktionsplagg.

Klassiska sköljmedel försämrar klädernas hållbarhet, täpper till tygernas porer och gör dem elektriskt laddade. Testa istället Washologis innovativa MJUKMEDEL SPORT som dämpar statisk elektricitet, och inte täpper till andasfunktionen eller förstör elastanet,  och som samtidigt ger kläderna en god doft.

¨Se även till att stänga alla dragkedjor och kardborreband så att kläderna inte kan repa och förstöra varandra i tvättmaskinen.

Så förvarar du dina träningskläder innan tvätt

När du kommer hem från ett träningspass så ska du inte direkt slänga dina svettiga träningskläder i tvättkorgen. Även om du bara har svettas lite så gör du bäst i att först hänga upp dem på tork, gärna utomhus i friska luften om möjligt.

Problemet med hur man tvättar träningskläder och får dem luktfria börjar nämligen redan innan själva tvättningen. Svettiga kläder fulla med bakterier ska inte direkt ner bland all annan smutstvätt. Bakterier älskar att bo i varma, fuktiga klädesplagg och kommer att frodas rejält i tvättkorgen.

Häng därför upp plaggen på tork, gärna i solen, för att bakterietillväxten ska hindras.

Hur du ska tvätta träningskläder vars lukt inte försvinner

Har du träningsplagg som luktar så äckligt att du helst vill slänga dem trots att de är nytvättade och rena? Då kommer här några bra tips om hur man tvättar träningskläder vars lukt inte försvinner på bästa sätt.

  • Häng svettiga plagg på tork
  • Välj ett specialtvättmedel för inbiten smuts och svett
  • Lufttorka plaggen

Blötlägg kläderna i ättika

Om lukten inte försvinner trots att du har tvättat kläderna med ättika finns det ett annat steg som tar ättikan ett steg längre: du kan nämligen blötlägga dina kläder i ättika.

Fyll en hink med vatten och lägg i de träningsplagg som luktar. Häll sedan i 1 dl ättika och rör runt. Låt det hela stå över natten för att sedan tvätta kläderna med ett tvättmedel framtagen för funktions- och träningskläder som vanligt morgonen efter. Då blir dina kläder luktfria och fräscha.

Tänk på miljön när du ska tvätta träningskläder

Hur tvättar man bäst sina träningskläder, tar extra väl hand om dem och förlänger dess livslängd och samtidigt är snäll mot miljön?

  • Svettiga och illaluktande kläder

Träningskläder med ingrodd svett och som kraftigt luktar där rekommendationerna är att tvätta i max 40 grader kan fortfarande vara svåra att få helt rena. Välj därför ett tvättmedel som är speciellt utvecklat för att tvätta rent träningskläder från svett och dålig lukt.

  • Sortera tvätten efter färg, material och temperatur

Tänk på att alltid sortera upp din tvätt efter färg, material och vilken temperatur som de ska tvättas i för att värna om dina kläder och textiler och förlänga dess livslängd.

  • Tvätta i lägre temperatur

Välj ett tvättmedel som kan tvätta rent dina träningskläder i lägre temperaturer. Detta kommer att slita mindre på dina kläder och är me skonsamt mot miljön.

Prova WASHOLOGIS SPORTTVÄTT som är speciellt utvecklad för att tvätta rent, även från lukt, redan vid 30 grader.

  • Undvik torktumling

Försök lufttorka din tvätt så mycket som möjligt. Material som exempel elastan är enormt värmekänsligt fiber som inte tål den varma temperaturen som uppnås genom torktumling.

  • Dosera rätt

Att använda för mycket tvättmedel när du tvättar är varken bra för dina eller för miljön. Att överdosera med tvättmedel kan också leda till att rester från tvättmedlet sitter kvar i kläderna. Dosera alltid enligt tvättprodukternas doseringsanvisningar.

Så här tvättar du dina träningsskor

Vi har rett ut hur man tvättar sina träningskläder på bästa sett, men vad gäller egentligen för svettiga träningsskor. Även skorna kan behöva en uppfräschning då och då.

Du bör endast tvätta dina träningsskor om din tvättmaskin har ett speciellt skoprogram. Lägg då dina skor i en skyddande tvättpåse så att varken skorna eller trumman förstörs. Då kommer de att vara lika fina när du tar ut dem som de var när du lade in dem i maskinen.

Om maskinen inte har något skoprogram bör du undvika att tvätta skorna. Limmet på sulan kan nämligen släppa vilket gör att skornas passform förstörs och då måste du kassera skorna.

Slutsats

Att investera i ett tvättmedel speciellt utvecklat för att tvätta rent funktions och träningskläder fri från ingrodd svett och dålig lukt kan vara den stora skillnaden för dina träningskläder.  WASHOLOGI erbjuder en rad olika tvättmedel, däribland SPORTTVÄTT som tvättar rent, även från stark lukt, redan vid 30 grader. Tvättmedlet innehåller heller inga blekmedel eller färgämnen.

▶︎ Läs mer om WSHOLOGI och köp din flaska SPORTTVÄTT här.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.