Hur säkra är dina fitnessappar och den data du delar med dig av?

fitnessappar

Använder du fitnessappar? Sannolikheten är hög för att du svarade ja på den frågan. Men känner du till att de samlar in information om dig? Förmodligen. Men känner du till hur mycket, och vad den används till? Förmodligen inte.

Att fitnessappar samlar in information om dig kan resultera i att du delar med dig av saker du egentligen skulle vilja hålla för dig själv, och ibland kan informationen inkräkta på din integritet ganska rejält. Därmed är det viktigt att du känner till detta, och att du kollar upp vad fitnessapparna känner till om dig, men även vad du kan göra åt det.

Vad fitnessapparna känner till om dig

De flesta fitnessappar känner till grundläggande information om din hälsa, exempelvis längd, vikt, men även hur många steg du tar. De kan även spara information om dina kostvanor, hur mycket du sover, men känner även till hur och vart du reser, din puls och mycket mer.

sova fitnessappar

Detta kan tyckas vara oskyldigt vid första anblick, men när apparna får tillräckligt mycket information blir helhetsbilden ganska omfattande. Denna information kan användas för att göra din upplevelse bättre, men kan även användas till saker som förmodligen inte gynnar dig.

Vad du kan göra för att skydda dig

Nedan hittar du några exempel på saker som du kan göra för att skydda dig:

Läs igenom integritetspolicyn och användarvillkoren

Det första du bör göra är att läsa igenom de villkor som erbjuds i appen eller på hemsidan. Här får du information om vilken typ av data de samlar in och varför, vilket gör att du kan skapa dig en uppfattning om hur mycket de faktiskt känner till om dig.

Vissa villkor kan vara ganska luddiga eller svåra att förstå om du inte är van att läsa dessa typer av texter, men i de flesta fall går det utmärkt att kopiera och klistra in en mening eller villkor på Google, för att på så sätt få reda på vad det faktiskt betyder.

Begränsa den data du anger

Om du kan begränsa den data du bidrar med bör du i de flesta fall göra det. Ge inte apparna mer information än vad som krävs för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt. Ta en titt på den data de samlar in, och fundera sedan lite på om den verkligen behövs för att du ska få den upplevelse du vill ha.

Fråga vad de tänker använda datan till

Om du är osäker på vad företaget kommer att använda datan till, är det bara att höra av sig till dem och fråga. De kommer gladeligen att svara på dina frågor, och har som skyldighet att svara på vad din data används till, oavsett om det är för att göra din upplevelse så bra som möjligt, eller om de delar med sig av den till tredje part.

Även om du hittar den här informationen i användarvillkoren kan det vara en bra idé att prata lite med en person hos företaget. De kan förtydliga varför de behöver informationen, och kan även säga exakt vad den används till.

Använd en VPN

En VPN app ger dig ett bra skydd mot intrång, och ger dig en anonymitet som du annars inte får möjlighet till. Dessa tjänster krypterar all information mellan dig och motparten, vilket inte bara gör att du kan vara anonym, men ser även till att din vistelse online blir betydligt säkrare.

Hackare får det svårare att få tag i datapaketen som skickas, vilket betyder att dina lösenord och information är säkrare.

En ytterligare bonus är att du får tillgång till innehåll som du annars inte hade haft tillgång till. Anledningen till detta är att du kan koppla upp dig mot servrar i andra länder, vilket gör att du exempelvis kan ta del av filmer och serier som endast är tillgängliga i Storbritannien eller USA.

Varför det är viktigt att du kontrollerar den data som appen sparar

Det finns många anledningar till varför du bör kontrollera vilken typ av data som din fitnessapp sparar. För det första bör du se till att de inte sparar någon typ av information som du verkligen inte vill dela med dig av, oavsett om det handlar om hur många steg du tar, din puls, eller vart du reser.

För det andra kan det faktiskt vara farligt för dig om en app sparar en stor del av din data. Om de blir hackade kan cyberkriminella använda informationen mot dig, för att exempelvis ta sig in i ditt hushåll medan du är bortrest, tillsammans med massvis med andra negativa faktorer.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.