Hur man tränar olika sporter

Att träna och vara hälsosam är hetare än någonsin. Men hur tränar man egentligen rätt? Beroende på vad man utför för typ av sport och hur ofta så finns det olika sätt att träna på för att förbättra sina resultat.

Oavsett vilket sport som utförs så krävs det rätt träning. Att träna rätt behöver inte betyda att man ska bli så stark som möjligt, utan i vissa sporter så gäller det att träna rätt för att motverka eventuella skador och slitage på kroppen.

Hur tränar proffsen inom olika sporter?

F1- förare

Ett stort missförstånd inom sportvärlden är att formel 1 förare inte skulle behöva träna sin fysisk särskilt mycket då de bara sitter i en bil. Faktum är att F1 förare måste ha god fysik. Deras kroppar utsätts för enorma krafter, speciellt under alla de höghastighets kurvor som de måste ta sig igenom. Där talar vi om 5-6g i lateral kraft.

Det betyder att både förare som Mika Salo och Marcus Ericsson inte ligger på latsidan då de befinner sig utanför sina bilar. De flesta F1 förare tränar både kondition och fysik flera gånger i veckan samt följer strikta matscheman för att ha de bästa förutsättningarna inför kommande tävlingar.

Hockeyspelare

När man spelar hockey så är ens kropp det absolut största redskapet. För att lyckas inom denna sport betyder det alltså att man måste ha riktigt bra fysik. Både styrka och kondition är extremt viktigt för att orka hålla igång en hel match, men även balansen behöver tränas upp.

Det är alltså viktigt att hela tiden hålla igång kroppen. Under sommarhalvåret då det ibland kan vara svårt att hitta is att spela på så finns det en rad olika övningar som många hockeyspelare fokuserar på. Några populära övningar är benböj med skivstång eller utfall med vikter. Detta för att träna upp styrka i låren som behövs under kommande hockeysäsong. Då smidighet är viktigt i denna sport så rekommenderas det att man tränar med fria vikter hellre än i maskiner på gymmet.

Golf

När det kommer till denna lite mer lugnare sport så är det inte lika viktigt att bygga muskler eller träna upp konditionen till samma nivå som en hockeyspelare. Däremot så har god fysik visats vara en positiv faktor även inom golf. Att kunna koncentrera sig och hålla energin uppe under ett helt golf varv är inte alltid helt lätt. Och det är något som krävs för att man ska orka hålla koll på olika tekniker och så in det perfekta slaget.

Att ha god kondition vilket bidrar till bättre hälsa och energi är därför en bra ide. Träning ger energi vilket är något som behövs i golf. Många golfare vill även träna upp musklerna i armarna för att kunna få till starkare slag i sina golfsvingar.

Ridning

Det finns flera som påstår att ridning inte är någon riktig sport då man bara sitter på en häst. Dessa personer skulle antagligen ändra sig ganska så snabbt om det testade på att sitta på en hästrygg under en timmas ridträning.

Ridsport kräver väldigt mycket fysik. Många ryttare väljer träningsformer som core övningar, balans, smidighet samt styrketräning för rumpa och ben. Att ha stark bål är viktigt då hållningen i sadeln är A och O för att lyckas med ridningen. Att smidigt kunna följa hästens rörelser samt hålla balansen i sadeln är också en viktig del av ridningen. Själva ridningen ger i sig starka benmuskler, men för att styrkan ska byggas upp i hela benen och rumpan så krävs det ytterligare styrketräning för dessa områden för att muskelmassan ska bli jämn.

Kampsporter

Kampsporter är ett samlingsnamn för alla sorters fighting sporter. Det kan handla om boxning av olika slag, judo, mma och liknande. De som utför denna typ av sport får oftast väldigt bra träning bara genom att utföra sporten flera gånger i veckan. Men för att bli bäst så krävs det där lilla extra.

Att bygga upp muskler och styrka är ett måste, men det betyder automatiskt inte att man blir bäst. Även om styrka spelar en stor roll i dessa sporter så väger tekniken tyngre. Att träna upp sin balans och smidighet är även viktigt. Med tanke på alla slag, sparkar och kast som utförs inom dessa sporter så kommer man inte komma någon vart utan en bra balans och smidighet. Man kan med andra ord säga att det krävs lite av allt när det kommer till träning inom kampsport området.

Slutord

Genom att kika på de olika sorters sporter som vi tagit upp i denna artikel kan vi se att träningen varierar beroende på vilken sport du utför. En sak har de dock gemensamt, och det är att alla sorters sporter kräver träning och disciplin. Självklart kommer inte allt automatiskt bara för att man tränar på gymmet flera dagar i veckan. Övning av teknik samt en bra kosthållning är även viktigt för att bli bäst på det man gör.

Oavsett om du som läser denna artikel utför någon sorts sport eller inte så är det alltid en bra ide att hålla igång med träningen. Man behöver inte träna på OS nivå för att vara hälsosam, men att få tillräckligt med daglig motion är viktigt för alla. Det bästa du kan göra är att investera i din kropp, det kommer du alltid att få återbäring för.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.