Hur löpning påverkar din mentala hälsa

Löpning påverkar kroppen på ett flertal olika sätt, inte minst din mentala hälsa. Det betyder att du inte bara får positiva fysiska fördelar av löpning, men även att du kan förbättra dina kognitiva förmågor, stressnivåer och andra mentala tillstånd och aspekter. Den här typen av fördelar finns med de flesta typer av träning, men just löpning har ett flertal olika fördelar som är unika för just den träningsformen.

Funderar du på ett ge dig ut i spåren? Bra! Du kommer inte ångra dig. Använd gärna någon form av hälsoapp för att spåra dina framsteg. För bästa effekt bör du även använda en VPN för att förhindra att din personliga information säljs vidare till tredjepartstjänster. Om du vill prova först behöver du bara söka på ”VPN gratis provperiod” så hittar du många bra VPN-tjänster som erbjuder gratis provperiod.

4 saker som händer med din mentala hälsa när du löper

Följande saker händer med din mentala hälsa när du löper:

Ökat lugn och minskad stress

Vem vill inte bli lugnare? Löpning är ett otroligt bra sätt för att inge lugn i kroppen. Vissa upplever ett lugn redan under löpningen, men det är efter träningspasset de stora fördelarna kommer. De kemikalier som frigörs naturligt i kroppen ger dig ett lugn få andra saker kan skapa. Av den anledningen kan det vara en bra idé att börja löpa om du känner dig stressad, eller vill bli en lugnare människa, något som bidrar med stora fördelar i livet. 

Bättre självkänsla

Att springa är en av de bästa aktiviteterna när det gäller att bygga bättre självkänsla. Löpning bidrar till en bättre perception av kroppen, samt att själva utmaningen man ställs inför bidrar till ett ökat självförtroende och självkänsla. Det här är därmed ett ypperligt alternativ om man vill förbättra sin självkänsla på flera olika sätt, samtidigt som man tränar hela kroppen och hjärnan på ett bra sätt.

Skapar nya hjärnceller

Träning kan skapa nya hjärnceller och förbättra hjärnans övergripande funktionalitet och förmåga. Det betyder att du kan bli smartare av att springa, coolt va? Din hjärna får även mer kraft till att jobba och tänka, vilket gör att du kommer att kunna tänka snabbare, längre och mer intensivt än innan. Det här är en otroligt viktig fördel vad gäller löpning.

Ökad produktivitet

Att träning leder till ökad produktivitet är väl dokumenterat. Hjärnan blir inte bara mer aktiv och uthållig, din kropp kommer att orka arbeta eller studera betydligt längre än tidigare. Det betyder att träning snarare är en investering i din fritid än något som tar tid.

3 ytterligare fördelar med löpning

Du får även följande fördelar som ett resultat av löpning:

  • Du får bättre kondition. När du springer tränar du din kondition. Det betyder att du blir betydligt mer uthållig än tidigare, men även att ditt hjärta fungerar bättre. Ett starkt hjärta är nyckeln till en bra hälsa, därmed gör du även din hälsa en tjänst genom att löpa. Se dock till att du inte övertränar, det kan få motsatt effekt.
  • Du blir starkare. Löpning gör dig starkare, speciellt om du springer i terräng eller backar. Stark underkropp är ett faktum tack vare löpning, men även bål, rygg och ett flertal andra muskler tränas under ett löppass. Det här bidrar även med en annan typ av träning än styrketräning, vilket gör det till ett bra supplement om du vanligtvis tränar styrketräning.
  • Du lever längre. Det är väl dokumenterat att löpare lever längre. Forskning visar att löpare kan leva så mycket som tre år längre. För detta räcker det med att du springer mellan 60-80 minuter i veckan. Det betyder att du inte behöver vara en långdistanslöpare eller springa varje dag för att ta del av dessa fördelar.

Sammanfattning

Löpning påverkar kroppen på många olika sätt, både fysiskt och psykiskt. Därmed kan det vara en bra idé att implementera det i din träningsrutin. De mentala hälsofördelarna är många, och du behöver inte ens springa särskilt mycket för att ta del av dem. Du behöver inte vara proffs eller långdistanslöpare, måttlig träning räcker absolut för att ta del av de flesta fördelar som löpning bidrar med.

Du sänker stressnivåerna och blir lugnare som ett resultat av detta. Du får även bättre självkänsla och självförtroende, både tack vare att du får en starkare och mer visuellt tilltalande kropp, men även för att du bevisar för dig själv att du är redo att anta nya utmaningar. 

De ytterligare fördelarna som löpning bidrar med är bara grädden på moset. Att bli starkare och mer uthållig, men även att kunna leva längre är fantastiska fördelar att njuta av. Ge dig ut i löpspåret du också!

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.