Hur farligt är det med socker, egentligen?

Hur farligt är det med socker

Det började som en lyx- och statusvara under sena 1700-talet. I dag har socker blivit vardagsmat och utbudet av sötade livsmedel är obegränsat. Men är det så farligt med socker, egentligen?

– Förr åt vi socker på ett annat sätt än vad vi gör i dag. Man sötade exempelvis blåbärssoppan, och fick då i sig vitaminer och antioxidanter som fungerar som kroppens smörjmedel. I dag äter och dricker vi socker i sin renaste form, som godis och läsk, säger Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare till Ett sötare blod samt Det sötaste vi har.

sites/default/files/Ann webb.jpgAnn Fernholm

Så påverkas kroppen av socker
Tidigare har socker bedömts som onödiga kalorier, men helt ofarliga. I dag visar forskning att ett överskott av socker tvingar kroppen att omvandla socker till fett. Problemet verkar vara sockerarten fruktos, som finns i det vita sockret.

– Stora mängder fruktos höjer fettproduktionen i levern, vilket verkar kunna rubba ämnesomsättningen. Det kan i längden leda till att man utvecklar bukfetma och det som läkare kallar metabolt syndrom.

Ungefär en miljon svenskar lider av metabolt syndrom, de har höga blodsocker och rubbade blodfetter. Typ 2-diabetes är en ytterlighet av metabolt syndrom. De som har metabolt syndrom är vanligtvis överviktiga, men även normalviktig kan ha metabolt syndrom.

– Fetma är sannolikt inte orsaken till diabetes, det är endast ett symtom att man har en rubbning i ämnesomsättningen. Både metabolt syndrom och typ 2-diabetes ökar risken att drabbas av folksjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens, berättar Ann Fernholm.


Det dolda sockret

Hur mycket socker vi kan äta beror till stor del på hur mycket energi vi gör av med. Personer som är fysisk aktiva kan ta hand om mer socker än de som är lågenergiförbrukare.

– Däremot verkar söt skräpmat kunna påverka tarmfloran och det kan ingen motion skydda mot. Cirka 10-15 procent av svenska barn har i dag problem med magen.

Socker finns inte enbart i sötsaker, det förekommer även i livsmedel som yoghurt, bröd och flingor. Cirka 80 procent av de livsmedel som finns att köpa i en butik är sötade.

– Vissa frukostflingor innehåller 40 gram socker per 100 gram. Äter man flingorna med sötad yoghurt kan en normalstor frukostportion motsvarar cirka 10 sockerbitar. Eftersom socker inte ger någon bra mättnadskänsla är det lätt att få i sig en stor mängd snabbt. Det är lätt att äta 200 gram gelégodis, däremot är det svårare att få i sig samma mängd fruktos från exempelvis frukt. Det skulle kräva att man åt cirka nio äpplen.

Bli av med sötsuget
Hur starkt suget efter socker kan bli råder det skilda meningar om bland forskare. En del menar att socker kan orsaka ett lätt beroende, andra att socker kan ge ett lika stort beroende som de tyngsta drogerna ger.

– En del personer vittnar om att de måste åka och köpa glass mitt i natten, då kan man behöva söka hjälp. Vill man bli av med sitt sötsug är det nolltolerans som gäller för de flesta, uteslut allt socker under en månad. Dock gäller det att man i stället äter sig mätt på bra mat vid måltiderna. Blir man sugen på något gott kan man i stället äta nötter eller vispad grädde med bär.

Ann Fernholms blogg hittar du här.

Läs även: Missa inte kvällens stora läsarevent med PT-Fia och Linus Holmsäter – mingel, föreläsningar och 20 % rabatt i Löplabbet!


Foto: Mia Carlsson, Shutterstock
Text: Hanna Larsson

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.