Hur du kan förebygga och behandla ledvärk

ledvärk

Ledbesvär är vanligast i höfter, knän, stortåleder och fingerleder. Smärtan känns som stelhet, ömhet eller minskad rörlighet i en eller flera leder som ofta blir varm och svullen. Många upplever att smärtan kommer och går i vågor, men gemensamt för all typ av smärta kopplat till ledbesvär är att rörelse och fysisk aktivitet kommer att vara smärtlindrande. Här berättar vi mer om besvären, hur du kan förebygga och behandla ledvärk.

Varför får man ledvärk?

Ledvärk kan bero på många olika saker, exempelvis tillfällig fel- eller överbelastning, inflammatoriska sjukdomar eller helt enkelt normalt åldrande. De vanligaste symptomen är stelhet, värk i axlar, nacke, skuldror och leder. En undersökning från 2016 utförd av Apoteket AB visade att så många som fyra av tio svenskar dagligen lider av värk. I många fall kan ledbesvär även uppkomma när det är obalans i omsättningen av ledbrosk, dock har man fortfarande inte kunnat lokalisera vilka mekanismer det är som bryter ner brosket. Detta brosk har en viktig uppgift i kroppen eftersom det är detta som gör det möjligt för skelettbenen att glida smidigt mot varandra samt att ta emot stötar vid belastning. Vid ledvärk har brosket ofta tunnats ut och därmed förlorat sin skyddande hinna. Denna ledvärk kallas artros och är en livslång sjukdom vars symptom kommer smygande.

En annan ledvärkssjukdom som beror på inflammation i leden är artrit. Ledgångsreumatism kallas det och börjar ofta i de små lederna som exempelvis i händer och fötter, men påverkar tillslut hela kroppen.

Hur kan man förebygga och behandla ledvärk?

För de lyckliga som inte har ledvärk är det en god ide att förebygga eller motverka ledvärk innan man blir drabbad, och inte helt oväntat är motion och bra mat svaret på detta. Det finns ett stort utbud av bra tillskott mot ledvärk man kan ta som innehåller bland annat nypon och gurkmeja. Du bör även i vanlig ordning försöka röra på dig varje dag. Våga träna, om än lite lugnare än vad du tidigare gjort även om det gör ont i kroppen. Vetskapen om att all träning har en positiv effekt dvs smärtlindrande kommer kanske kunna motivera dig till att ta dig ut på rundan eller kanske ta dig till gymmet. Det finns många träningsformer som inte kräver att du hoppar eller kastar dig omkring och den som letar den finner! Så se till att hitta den träningsform som passar just dig. Det kommer inte att löna sig att undvika motion även om man är rädd för smärtan, orörligheten kommer nämligen få symptomen att skena och i takt med att musklerna försvagas stelnar lederna.

Den fysiska aktiviteten kommer bidra till att musklerna byggs upp och detta ger i sin tur stöd åt leden och avlastar den. Som bekant ökar träning rörlighet och smidighet samt bidrar med otroliga endorfiner vilket även det kommer minska smärtupplevelsen.

Hjälp kroppen en bit på vägen

Att komplettera med det vi själva inte kan få i oss med hjälp av tillskott är ett sätt att hjälpa din kropp genom att servera den en massa bra vitaminer. Bra tillskott när man har ont i lederna eller vill förebygga det är gurkmeja och nypon, detta är råvaror som kanske inte är så lätt att få i sig varje dag och det är därför det är vanligt att man väljer att ta in det i tablettform istället.

Här i Sverige är solen och därmed D-vitamin en bristvara så D-vitamintabletter kan därför vara bra att komplettera med. I takt med att medvetenheten ökar blir även valet att välja bort kött allt mer vanligt och järntabletter kan därför vara bra att komplettera med dagligen. Järn-tabletterna är numera ofta veganska vilket gör det möjligt för fler att använda sig av tillskottet.

I det bästa av världar är det givetvis bäst att få i sig allt det vi nyligen nämnt den naturliga vägen genom den mat man äter varje dag. Men tillhör du en av oss som har svårt att ens få i sig den rekommenderade mängd vatten om dagen är det stor risk att även de tidigare nämnda råvarorna faller mellan alla måsten i vardagen. Med det sagt är det är inte heller bra att proppa kroppen full med tabletter som magen inte kan ta upp, välj därför tillskott med bra kvalité som är naturliga och snälla mot magen.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.