Hur du bekämpar uppblåst mage på naturligt sätt

Vi alla upplever att vi känner oss extra ”gasiga” då och då vilket även kan få magen att känna sig svullen. Ändå så känner vi oss ofta generade att nämna det för läkare och vänner i sociala sammanhang. 10 till till 20 procent av vuxna har matsmältningsbesvär och kan även vara anledningen till gaser och svullen mage. Här är de goda nyheterna: uppblåsthet eller gas betyder inte nödvändigtvis att det är något fel med matsmältningen. Men för att minimera gas och dess förlägenhet är de första områdena att fokusera på kost och matvanor.

Hur ”gasen” rör sig i kroppen

De tre vanligaste sätten att bekräfta om man har ovanligt med gas är vid rapar, uppblåsthet och liknande. Svald luft, som kan stanna i magen under en tidsperiod, frigörs efter ett tag på ett eller annat sätt. Uppblåsthet uppträder vanligtvis med luft som är instängd i tjocktarmen eller tunntarmen. Luft som passerar genom tarmen passerar typiskt. För kvinnor kan även torra slemhinnor underlivet vara ett problem som är associerat med uppblåst mage. En normal individ avger gaser från 12 till 25 gånger per dag, med mer gas i tarmarna senare på dagen än tidigare.

Naturliga åtgärder för gasig mage

Många annonser förespråkar mediciner eller rättsmedel som minskar gas och uppblåsthet. Vissa har visat sig vara av värde i kliniska studier, andra har ännu inte bevisats vetenskapligt men är anekdotiskt användbara. Innan du försöker något, kanske du vill rådgöra med din läkare.

Det finns de produkter på marknaden som kan hjälpa till med uppsvullen mage och gasighet. Båda produkterna är förpackade former av de enzymer som behövs för att bryta ner de problematiska kolhydraterna. Laktas, som finns i produkter som mjölk lätthet och Laktaid, kan tas med mejeriprodukter för att bryta ner laktos och minska gas. En liknande produkt hjälper dig att smälta det oförstörbara kolhydratet i bönor och andra gasproducerande grönsaker.

Naturläkemedel för gas inkluderar:

  • Pepparmintte
  • Kamomillte
  • Anisfrö
  • Kummin
  • Koriander
  • Fänkål
  • Gurkmeja

Ingefära

Ingefära anses vara en av de mest antiinflammatoriska ingredienserna där ute. Det är den mest potenta och kraftfulla när det kommer direkt från roten, men ingefära finns ofta i kosttillskott och te. Eftersom ingefära lindrar obehag och skyddar magen och det kan hjälpa till med uppblåsthet, illamående, smärta och mer. Roten av ingefära kan se skrämmande ut om du aldrig har stött på det tidigare, men det är faktiskt så enkelt att du bara inkluderar det i din mixer. Du kan köpa den på nästan vilken hälsokostaffär eller mataffär som helst. När du är redo att använda den, bryt av en liten bit, skölj, skal, och kasta i mixern. En del väljer att inte skala ingefäran alls, medans andra föredrar att den är som moroten ofta är, helt skalad och redo att förtäras.

När du bör vara orolig

I de flesta situationer kräver tillfällig gas-och bukbesvär inte läkarvård. Produkter som inte är receptbelagda, eller en självbedömning av vanor och förändringar i ätbeteenden kan hjälpa till att avhjälpa situationen. Du bör dock söka läkarvård när det finns en ökning av frekvensen eller svårighetsgraden av symtomen, eller om de åtföljs av viktminskning, diarré, kräkningar eller halsbränna.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.