Hundar kan upptäcka lungcancer

Hundar kan upptäcka lungcancer

En ny studie visar att hundar kan upptäcka lungcancer hos människor.

Tyska forskare har tränat fyra hundar att markera om det finns doftspår av lungcancer i utandningsluften från människor. Sveriges Radio Vetenskapsradion rapporterar om den nya forskningen  och att hundarna kunde känna skillnad på om personen hade lungcancer eller lungsjukdomen kol. 220 personer ingick i studien och hundarna identifierade 70 procent av lungcancerfallen.

Att hundar kan spåra sjukdomar hör inte till vanligheterna däremot används hundar mer och mer inom vården. Forskning visar att hundar kan förbättra människors välmående och hälsa. Studier visar att äldre personer som får besök av hundar blir gladare och mår bättre. Hundägare sägs också ha större chans att klara en hjärtinfarkt och de har lägre blodtryck än icke-hundägare.

Vuxna med ångest och oro blir lugnare och vågar sig ut i livet igen med stöd av en hund. Det autistiska barnet, eller barnet som misstror vuxna, kan öppna upp för kommunikation med andra människor med hjälp av en hund. I klassrummet kan det bli lugnare om en hund är närvarande.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.