Hudterapeuten: Så får du en fin sommarhy

Hudterapeuten: Så får du en fin sommarhy

Sommar och sol ger oss inte bara en vacker bränna. För mycket av det goda kan i stället ha en motsatt effekt. Hudvårdsterapeuten Anna Haegerstam tipsar om hur du får en fin hy i sommar.

Så får du en fin sommarhy

Sola försiktigt och använd solkräm som skyddar mot UVA- och UVB-strålar.

Satsa på en bra rengöring, ett återfuktande serum och en dagkräm anpassat för din hudtyp. Komplettera gärna med hudvårdsborsten Luna.

Lägg gärna en fuktmask en gång i veckan och använd gärna lugnande hudvård innehållande aloe vera efter långa dagar i solen.

Återfukta kroppen och huden inifrån genom att dricka vatten och äta vätskerik mat.

Fyll på med näringsrik mat såsom grönsaker, frukt och nyttiga fetter.

Undvik:

Pressa inte i solen mellan klockan 11- 14 då solens strålar är som starkast.

Minska på snabbmat och tomma kalorier som inte innehåller någon form av vitaminer, mineraler eller nödvändiga salter.

Ta det lugnt
med festandet. Byt gärna ut någon av sommarens drinkar mot en alkoholfri och vitaminrik smoothie.

Relaterade artiklar: Ät dig till en bra hy

Vår hud påverkas av alla årstider och under sommaren producerar huden mer olja. Fördelaktigt för den som vanligtvis har en torr hy, men besvärligt om man redan lider av akne.

– Många får soleksem, allergier och akne under sommaren. Men samtidigt har solstrålarna en antibakteriell effekt och att vistas i solen med måtta kan bidra till en frisk, sund och fräsch sommarhy. UV-strålarna stimulerar melaninproduktionen i huden, ett brunt pigment som skyddar huden, gör oss solkyssta och hjälper oss att producera D-vitamin, säger Anna Haegerstam, hudvårdsterapeut.

sites/default/files/anna.jpgAnna Haegerstam

Sola smart och bli brun
Även om vi behöver sol är det viktigt att sola smart. UVA-strålarna tränger djupare ned än UVB-strålarna i hudlagren och bryter ned kollagenet, ger oss rynkor och skadar vårt DNA.

– Använd alltid solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA och UVB så att du inte blir röd och bränner dig. Solglasögon och solhatt är också att föredra eftersom även det skyddar mot för tidigt åldrande hy, brända hjässor och ansikten. Undvik de starkaste UV-strålarna mellan 11- 14 på dagen. Och var extra försiktig med solen om du använder produkter innehållandes kortison, AHA-syror eller bensoylperoxid. Det kan göra huden tunnare och mer känslig, tipsar Anna.

Skonsam rengöring
För att bevara huden fräsch under sommaren är det även nödvändigt med noggrann rengöring och återfuktning. Inte minst om du använder smink.

– Använd en skonsam rengöring och ansiktskräm anpassad efter din hudtyp. Komplettera gärna med en hudvårdsborste för att
få en djupare och skonsammare rengöring, huden ska inte strama efter rengöringen. Jag rekommenderar Luna från Foreo, det är den mest hygieniska hudvårdsborsten på marknaden. Borsten är väldigt effektiv, enkel att använda och perfekt att ta med på semestern.

Återfukta inifrån
Men huden påverkas inte bara av yttre faktorer. Det gäller att fylla på med rätt näring inifrån.

– Var försiktig med alkohol, det gör inte bara hjärnan trött utan även huden. Återfukta inifrån genom att dricka vatten och äta vätskerik mat såsom gurka och vattenmelon. Mineralrik mat hjälper till att balansera vätskebalansen och svettas du mycket kan det vara bra att ta vätskeersättning. Huden mår även bra av nyttiga fetter, så unna dig avokado, kokosfett i alla dess former och ekologisk olivolja.

Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras