Honungsfusket – späds ut med socker

Honungsfusket – späds ut med socker

Två av sju undersökta fabrikat av flytande honung är falska, visar Testfaktas analys. Såväl Coops som Eldorados honung är utspädd med socker.

Om testet

 

Det franska laboratoriet Eurofins i Nantes har på Testfaktas uppdrag analyserat förekomsten av tillsatt socker i sju fabrikat av flytande honung.

Två olika testmetoder har använts. Dels har man använt sig av en välkänd testmetod för att hitta socker från sockerrör och majs. Dels har man använt sig av en ny metod för att upptäcka socker från betor, ris eller spannmål.  Metoden bygger på att man jämför proverna mot en databas med tidigare honungsanalyser. Databasen består av cirka 1000 olika prover från 30 länder och 50 botaniska miljöer som representerar de största tillverkningsområdena runtom i världen.

Källa: Testfakta

För att få kalla en produkt honung måste den innehålla hundra procent honung och inga tillsatser. Men när Testfakta låter analysera sju vanliga fabrikat visar det sig att Coops och Eldorados flytande honung innehåller tillsatt socker och citronsyra.

Enligt det franska laboratoriet Eurofins i Nantes som utfört analysen går det inte att säga exakt hur mycket socker som är tillsatt, men att det rör sig om minst 10 till 20 procent eftersom det är där någonstans detektionsgränsen går. Det tillsatta sockret kommer från antingen betor, ris eller spannmål. På Livsmedelsverket ser man mycket allvarligt på den här typen matfusk.

– Man lurar sina kunder. I det här fallet är återförsäljarna antagligen inte medvetna om att honungen de säljer är falsk, men man är alltid ansvarig för det man säljer och har skyldighet att noga kolla upp vem man köper från, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, till Testfakta.

Samtidigt är hon inte särskilt förvånad. Honung finns uppsatt på EU:s topplista över livsmedel som det fuskas mest med. Antingen att man säljer billig honung som dyr och ljuger om ursprunget. Eller att man som i det här fallet drygar ut honungen med socker.

– Honung är dyrt och ganska komplicerat att producera, medan socker och vatten är billigt. Det finns stora pengar att göra här, säger hon till Testfakta.

Läs hela artikeln från Testfakta här.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras