Högbo – snö, spa och sinnlig mat

Högbo – snö

Så nära men ändå så långt bort – på ett bra sätt. Perfekt för en stressad storstadsmänniska som vill koppla av men slippa resa till världens ände.

FAKTA/HÖGBO BRUKSHOTELL

Konferensanläggning med hotell, spa och White Guide-rankad restaurang norr om Gävle utanför Sandviken i naturskön miljö. På hotellområdet finns även ett kylt längdskidspår, glasbruk där du bland annat kan blåsa ditt eget whiskyglas och en herrgård för bröllopsfester. Hyra av längdskidor, längdskidlektioner och annat kan bokas genom Äventyrarna (www.aventyrarna.se). Kanotpaddling och mountainbikecykling är två andra aktiviteter som med fördel kan utövas här. Björk & Berries, ett hudvårdsföretag från bygden har utställning och lagerförsäljning i anslutning till hotellbyggnaden.

Antal rum: 109 (alla rökfria)
Antal bäddar: 223
Restaurang: ja
Bar: ja
Trådlöst internet: ja
Pool och bastu: ja
Fri parkering: ja
Avstånd Arlanda flygplats: 160 km
Avstånd Stockholm: 200 km
Mer information: hwww.hogbobrukshotell.se

KOLLA SCOTCH & SCRUB

Högbo Bruk ligger bara 200 kilometer från Stockholm, ett stenkast från E4:an, men är ändå så naturskönt och rogivande att man gärna associerar till betydligt avlägsnare breddgrader.
Redan i foajén på Högbo Brukshotell påminns man om platsens mångsidighet då rosiga, svettiga längdskidåkare i toppluva möter spagäster i morgonrock och tofflor. Barnfamiljer och par på romantisk weekend sida vid sida. Som pricken över i:et noterar jag Peter Jöback i en av fåtöljerna.

Efter att ha skålat in helgen i var sitt glas cava rivstartar vi vistelsen med hotellets kanske främsta trumfkort; fyrarättersmiddagen baserad på lokalproducerade råvaror. En stor del av grönsakerna som hamnar på tallrikarna odlas till och med i hotellets eget växthus med tre olika klimatzoner. 2012 utnämndes restaurangen till Gävleborgs bästa av White Guide, en restaurangguide som årligen testar och presenterar närmare 800 restauranger.

En försvinnande god rökt torsk med blomkålscrème och svarta vinbär inleder middagen, i gott sällskap av en fruktig trädgårdspilsner från Jädraås bryggeri inleder middagen. Efter det plockar restaurangen hem ännu fler pluspoäng med varmrätten; en underbart mör oxfilébit med en krämig potatisgratäng, pepprig sås och puré på svenska äpplen. På det några läckra ostar från ostbordet och därefter finalen: Högbos beryktade dessertbuffé! Den är faktiskt precis så fantastisk som ryktet säger – eller vad sägs om lakritsbrulé, chokladmousse med stänk av Mackmyrawhisky, en len och krämig tiramisu, hemgjord sorbet och mängder av chokladtryfflar?

Lördagsmorgonen kickstartar med en dignande frukostbuffé och sedan är det dags att dra på sig morgonrocken och glida ner till spaavdelningen. Vi möts av rofylld musik och levande ljus – och med ens känns kylan och snöyran därute som bortblåst. Spaterapeuten Martina inleder med att skrubba hela min kropp med en skrubb som doftar härligt uppfriskande av eukalyptus. Efter det får jag en skön helkroppsmassage med muskelavslappnande björkolja. Någonstans mellan fotmassagen och fuktighetsinpackningen somnar jag och vaknar av en dusch nerolivatten mot ansiktet. Kan man vara mer avslappnad? Förmodligen hade Högbos första bruksherre, Hans Hierta, uppskattat den här behandlingen när att han återvände hit till fots 1722 efter att ha suttit som rysk krigsfånge i Sibirien i 13 år…

Vår softa förmiddag fortsätter sedan i en vilstol med ett gäng magasin och godsaker från fruktbuffén, då och då tar vi ett dopp i poolen och tittar in i ångbastun. Det är en fantastisk känsla att ha hela spaavdelningen för sig själv – just den här förmiddagen verkar längdskidspåren ha större dragningskraft vilket vi bara är tacksamma för.
Vår aktivitetsspäckade helg fortsätter efter lunch med längdskidlektion i Äventyrarnas regi. Det snöar ymnigt medan instruktören Tobbe Hägglund introducerar oss till längdåkningens olika växlar; diagonalåkning, stakning, stakning med frånskjut, saxning uppför backe och utförsteknik.

Många kanske tror att längdskidlektioner bara är för nybörjare, men faktum är att många elitåkare regelbundet tränar för att förbättra sin teknik. Som motionär har man därmed också allt att vinna genom att fräscha upp kunskaperna lite nu och då.

Att öva upp balansen genom att åka utan stavar är ett sådant där moment som man själv gärna skippar. Men det är riktigt lärorikt och att verkligen våga stå på ett ben i taget när man diagonalåker är inte helt lätt – men aha-upplevelsen när man väl börjar inse hur man ska göra är häftig.
Efter lektionen kör jag några varv på elljusspåret för att nöta in det jag just har lärt mig. Sedan väntar en varm dusch, bastu och än en gång – den fantastiska fyrarättersmiddagen. Behöver jag säga att det är väldigt lätt att vänja sig vid livet i Högbo?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras