Dagligen får vi massor av olika tips på dieter, nya forskningsrön och annat som gör att vi ska bli smalare och vackrare.
Det är inte alltid lätt att veta vad som är sanning och vad som är påhitt i denna djungel av information. Författarna Martin Ingvar och Gunilla Eldh försöker i boken Hjärnkoll på maten reda ut hur vi skall förhålla oss till detta dilemma. Genom att kombinera recept, forskningsresultat och intervjuer vill de skapa en kosthållning som bygger på känsla och sunt förnuft.
Halvfabrikaten och sockerbomberna i skafferiet skall rensas ut och ersättas med mat som är bra för hjärnan, hjärtat och midjemåttet. Boken innehåller massor av bra saker i en enda röra och lite huller om buller. Letar du efter en kokbok där du slipper tänka och lätt hittar recept på köttfärssås på sida 73, då är det här helt fel bok. Vill du däremot ha en intressant bok med kunskap du kan använda dig av i mängder av olika recept, så är du rätt ute.