Frukosttrender kommer och går men havregrynsgröt består.
År ut och in, vinter som sommar – havregrynsgröt är alltid lika rätt och går att variera på många sätt. Här får du basreceptet på havregrynsgröt, 5 tips på goda tillbehör, samt 5 hälsofördelar med havre.
Havregrynsgröt är kanske den billigaste och godaste frukosen du kan äta. Gröten ger dig en skön, varm magkänsla och mycket näring. Dessutom blir den aldrig ”otrendig” eller tråkig eftersom du kan variera topping och smaksättning i det oändliga.
Havregrynsgröt
Ingredienser 1 portion:
- 1 dl havregryn
- 2,5 dl vatten
- 1 nypa salt
- eventuellt 1 ägg, olika frösorter, frukt, russin eller annan smaksättning
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienserna i en kastrull.
- Koka upp och rör runt.
- Låt puttra i ca 3 minuter.
- Klar att servera med önskade tillbehör.
Ett supertips om du vill öka näringsinnehållet ännu mer är att röra i ett rått ägg mot slutet av koktiden. Det ger en krämig konsistens, mer mättnad och god smak. Rör runt tills ägget stagnerat.
Gott till havregrynsgröt – 5 förslag på tillbehör
1. Havregrynsgröt med blåbär, kanel, kokos, pumpakärnor och nötsmör.
2. Havregrynsgröt med skivad banan, hallon (frysta tinar i den varma gröten), keso eller vaniljkvarg och jordnötsmör.
3. Havregrynsgröt med kanel, kiwi, blåbär, pumpakärnor och mandelsmör. Gärna ihop med en äggmacka.
4. Havregrynsgröt med äpple – gärna som får koka med gröten ett tag. Krydda rikligt med kanel och ät med en klick mandelsmör och valfri mjölksort.
5. Havregrynsgröt med kanel och lingon mixade med vaniljkvarg.
5 hälsofördelar med havregrynsgröt
- Havre bidrar till en längre mättnadskänsla.
- Havre innehåller bra fetter och fibrer samtidigt som den innehåller relativt lite kalorier.
- Havre innehåller betaglukaner som hjälper till att sänka ditt kolesterolvärde.
- Havre kan stabilisera blodsockernivån.
- Havre stärker immunförsvaret.
Fakta: Kajsa Eriksson. Här kan du följa Kajsas blogg för mer inspiration inom träning och hälsa.
Text och foton: Anna Lissjanis
Goda varianter men en upplysning är på sin plats. Receptet och portionen bör vara på minst 1,5 dl havregryn för att LDL-kolesterolet skall sänkas.Det behövs 3 gram betaglukan fö r det ska ske. Havre innehåller i snitt 1 gram betaglukan per 0,5 dl havre, 3×0,5 blir 1,5.Betaglukanet i havren tar med sig galla från tunntarmen på sin väg genom magen.Levern svarar då med att producera gallan och till det används LDL-kolesterol,vilket då sjunker i blodet.Själväter jag a-fil eller youghurt med högt innehåll av mjölksyrebakterier till.