Har du besvär i fot-knä-höft eller rygg? Så minskar du belastningen på din kropp

Dagens livsstil ställer stora krav på din kropp, både vid arbete och fritid. Besvär i leder kring fot, knä, höft och rygg är vanliga, men det finns hjälpmedel som gör stor skillnad. Anna har gjort en fotskanning och testat ett par personlig anpassade sulor från Aetrex. Här berättar hon hur de kan minska belastningen på din kropp.

För att ha löptränat regelbundet från 7 års ålder har jag (“ta i trä”) varit väldigt skonad från skador. På det annan träning och tävlingar, som En Svensk Klassiker och flera Maratonlopp, i kombination med allt mer stillasittande arbetsuppgifter. Och det är där jag tror kroppen säger ifrån för många av oss – när vi kompenserar för vår inaktiva vardag med högintensiv träning. Har du inte redan känningar eller skador kommer de lätt med åldern, men det måste inte vara så.

Min räddning mot skador är att variera såväl träningsform som intensitet och belastning, med stor vikt på rörlighetsträning och styrka. Dessutom är jag noga med skoval som passar min löpstil och nu även personligt utprovade sulor.

På Stadium hittar du en Aetrex skannermaskin där du snabbt och enkelt provar ut avlastande sulor anpassade efter din egen fot. Skannern läser av dina fötter och dess belastning med 3744 trycksensorer på 10 sekunder. Jag blev själv förvånad att det inte krävdes mer för att hitta ett passande inlägg.

Besvär i fot-knä-höft eller rygg? Så minskar sulor från Aetrex belastningen på din kropp

  1. Testa dina fötter, var du lägger vikten och behöver extra stöd. Hårda underlag är idag vanligt i vårt samhälle.
  2. Hitta personligt avlastande sulor, som dem från Aetrex. Med ett av världens mest stötdämpande material i deras inlägg minskar du belastningen på dina leder markant. Med avlastning genom inlägg i dina skor har du möjlighet att korrigera snedställningar, stödja upp fotvalvet, avlasta specifika områden och lindra smärta. Aetrex hjälper dig som vill behandla din kropp på bästa sätt och samtidigt öka komforten i dina skor.
  3. Variera din träning. Genom att tänka “rörlighet, styrka, kontidion” och varva mellan träningsformer för detta, får du bästa möjliga prehab mot skador och besvär.

Du kan du välja ur ett brett sortiment av ortopediska inlägg för olika fottyper, skor och användningstillfällen. Valet handlar om hur stora krav du ställer på din kropp. Ju fler olika typer av sulor du äger desto mer avlastning får du på din kropp dagligen. Aetrex mål är att din vardag skall bli mer njutbar med sulor designade specifikt för komfort, stöd och viktfördelning för sport-, promenad- och vardagsskor.

Och njutbar blev löpningen med Aetrex-sulor i mina skor. Jag valde ett par Aetrex Compete, speciellt utformade för träning som jag hunnit testa ett par gånger nu. Så sköna att springa med! Känns lite som att jag studsar fram. Jag noterade även att jag inte fick den stickande känsla jag brukar få i ena knät efter löpning.

Jag kan varmt rekommendera att gå och prova ut ett par Aetrex-sulor, vilket går att göra på din närmsta Stadium-butik. Smart och smidigt både med tanke på att det är så enkelt och att sulorna verkligen fyller sin funktion.

Inläggen har utmärkt stötdämpning och dess högteknologiska polyesterfiber leder fukt från foten och ger en sval, friktionsfri yta som motverkar blåsor och andra obekvämligheter. Dessutom skyddar och stabiliserar inläggets kupade form hälen.

Så går till att prova ut ett par Aetrex-sulor

På 10 sekunder väljer skannern ut rätt ortopediskt inlägg för just dig och dina behov. I filmen ser du hur det går till.

  • Steg 1. Ta av dig skorna, behålla dina strumpor på och ställ dig med lika stor belastning på båda dina fötter.
  • Steg 2. Skannern läser av dina fötters form och belastning. Du kan själv se på en skärm hur trycket fördelas över foten medan testet utförs.
  • Steg 3. Nu är allt klart. Datorn har rekommenderat olika ortopediska inlägg som passar just dig, dina förutsättningar, olika skomodeller och behov.

Om Aetrex

Aetrex grundades 1946 och varumärkets huvudkontor ligger i New Jersey, USA och har under en lång tid varit marknadsledande inom kategorin fot/skanningssystem
och ortopediska inlägg. De rekommenderas av läkare, sjukgymnaster och ortopedtekniker världen över. Denna patenterade fot-skanningsteknologi heter Istep. Den är designad för att på ett exakt sätt mäta fotens storlek, hålfot och högtryckspunkter som kan orsaka eventuella framtida problem, värk och onödiga belastningsskador på din kropp. Miljoner par har sålts till kunder som är ute efter kvaliteten och supporten i specialgjorda inlägg till ett attraktivt prisläge.

Aetrex kommer i en mängd olika varianter för att kunna erbjuda dig en specialdesignad lösning baserad på din specifika fottyp och skostil. Man kan dela in våra fötters form i låga, normala samt höga längsgående fotvalv. De låga, som är cirka 60 procent av befolkningen samt de höga valven som är cirka 10 procent, har svårt att ta upp stötar. Fotvalven samt fotlederna är människans stötdämpare. Fungerar inte stötdämpningen, ökar risken för överbelastningsskador, som exempelvis hälsporre, Hallux valgus, knäsmärtor, benhinneinflammation och skador i höft eller ländrygg. Dessa är några av de vanligare skadorna som kan lindras med hjälp av rätt utprovade ortopediska inlägg.

”Skor är generiska, fötter unika.”

Aetrex fotskanner och sulor för mellan 449-699 kr/st hittar du på Stadium. Läs mer om Aetrex produkter här.

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras