Mattrender kommer och går, men hälsofördelar med bröd består. Rätt sorts bröd är nämligen väldigt nyttigt och en naturlig del av en hälsosam kost, för att inte tala om hur gott det är. Läs om det goda du får av bröd och prova ett recept på sommarfestens smarriga smörgåstårta.
De trendiga dieterna med lågt kolhydratintag har gett brödet ett oförtjänt dåligt rykte, vilket är synd eftersom det finns många hälsofördelar med bröd. Det innehåller nämligen massor av nyttigheter, som fullkorn och fibrer. Äter du bröd fyller du enkelt på med energi, fibrer, protein, vitaminer och mineraler.
Hälsofördelar med bröd som innehåller fullkorn
Enligt WHO är fullkorn den del av kosten som till högsta grad förebygger ohälsa. Fullkorn är alltså spannmål, som vete, havre eller råg. Det kan vara grov- eller finmalet, mjöl, flingor eller hela kärnor. Men att äta spannmålsprodukter är enda sättet att få i sig fullkorn.
Fullkornet har tack vare sitt innehåll på järn, fibrer och antioxidanter flera hälsofördelar. Bland annat positiv påverkan på kolesterol och blodsocker. Att äta tillräckligt med fullkorn kan minska risken för till exempel diabetes, tjocktarmscancer och hjärt- kärlsjukdomar.
Fantastiska fibrer
De kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen kallas kostfiber. De når tjocktarmen nästan helt opåverkade och ger en mättnadskänsla utan att tillföra kroppen energi. Fibrer är även viktiga för att mage och tarmar ska fungera normalt, och gör så att blodsockret stiger långsamt.
Hälsa och njutning som går hand i hand
Pågen har ett brett sortiment av färska och naturligt goda matbröd. De bakas utan konserveringsmedel med nyttiga råvaror som till bland annat surdeg.
Ett exempel är deras moderna tolkning av Grötbröd, bakat med grötskållning av havre som gör brödet extra saftigt och gott, med sädesslagens rena smaker.
Ett annat är KärnSund Fullkornsbröd. Rikt på fullkorn och bakat på råg tillsammans med durumvete och klippta rågkärnor som ger brödet smak och struktur.
Sommarens smarriga smörgåstårta
Midsommarafton är precis runt hörnet, och även om sommarfesterna firas i lite mindre skala i år, är det desto större anledning att bjuda på en smörgåstårta utöver det vanliga. Här hittar du ett recept + instruktionsfilm på en helt fantastisk smörgåstårta. Med Lingongrova i bottnarna och sina goda och matiga fyllningar med bland annat räkor och avokado, blir den garanterat festens höjdpunkt.
Smarrig smörgåstårta
Ingredienser
- 2 förpackningar brödet Lingongrova från Pågen
- 4 st ägg
- 400 g kräftstjärtar i lake
- 6 dl crème fraîche 2 dl till kräft- och äggfyllning, 4 dl till täcket
- 2 msk finrivet citronskal 1 msk till kräft- och äggfyllning, 1 msk till täcket
- 1 dl dill
- 800 g skalade räkor i lake
- 1,5 dl majonnäs
- 0,5 dl finriven pepparrot
- 1 tsk dijonsenap
- 400 st avokado
- 1 st citron
- 1 dl riven pepparrot på tub
- 200 st ägg till garnering
- 2 st rödbetor till garnering
- 0,5 dl ärtskott till garnering
- 0,5 dl röd rom till garnering
- 1 dl haricoverts till garnering
- 0,5 st gurka till garnering
- 2 tsk salt & peppar efter smak
Instruktioner
- Kräft och äggfyllning: 1. Hårdkoka, skala och hacka äggen. 2. Häll av spadet från kräftstjärtarna. 3. Lägg på hushållspapper för att torka. 4. Blanda ägghack, kräftor, crèmefraiche, citronskal och dill. 5. Salta och peppra. 6. Ställ kallt.
- Räkfyllning: 1. Häll av spadet från räkorna. 2. Lägg på hushållspapper för att torka. 3. Grovhacka räkorna. 4. Blanda räkhacket med majonnäs, pepparrot, senap och dill. 5. Salta och peppra. 6. Ställ kallt.
- Avokadofyllning: 1. Dela och kärna ur avokadon. 2. Gröp ut köttet och skär i skivor. 3. Dela citronen och pressa över juicen.
- Täcke: Vispa crèmefraichen med pepparrot, citronskal och salt med elvisp några minuter, tills den tjocknar (blir lös först).
- Montering: 1. Skär lingongrova enligt illustrationen nedan. 2. Varva fyllning och lingongrova. 3. Börja och avsluta med lingongrova. 4. Bred/spackla tårtan med crèmefraiche-blandningen. 5. Dekorera.
Hoppas det smakar!