Hallux valgus behandling – så kan du lindra smärtan utan operation

Hallux valgus är en smärtsam plåga för den som drabbats, så vad kan du göra själv för att lindra besvären? Finns det någon hallux valgus behandling utan operation? Här hittar du tipsen som gör livet lättare vid hallux valgus.

Hallux valgus – eller snedställd stortå – är en folksjukdom som drabbar uppemot en fjärdedel av befolkningen, mycket eftersom hallux valgus behandling är oklar för många. Symtomen utgörs bland annat av intensiv smärta, som kan göra det omöjligt att få på sig ett par skor, än mindre promenera i dem. 

Hallux valgus behandling – så kan du lindra smärtan utan operation

För många drabbade är en operation den enda utvägen, men finns det saker man göra för att underlätta tillvaron och dämpa smärtan i väntan på operation – eller i stället för att operera? 

Svaret är ja. Och här nedan listar vi tips på hallux valgus behandling du kan göra på egen hand, men till att börja med ska vi grotta ner oss en smula i vad hallux valgus egentligen innebär.

Vad är hallux valgus?

Hallux är det latinska namnet på stortån. Hallux valgus betyder helt enkelt snedställd stortå.  Åkomman börjar med att fotvalvet mellan stortå och lilltå plattas till. Den sneda stortån böjs och pekar in mot de andra tårna och ibland trycks tåleden ut vilket leder till att man får en knöl på sidan av foten.

Hallux valgus kan leda till bursit – en inflammation i fotledens slemsäck – vilket i sin tur leder till ännu mer smärta, rodnad och svullnad. Det rör sig kort sagt om en deformation på foten där stortån ansluter till de övriga tårna. 

▶︎ Hallufix ger dig bra stöd!

Symtom vid hallux valgus

Snedställd stortå – eller hallux valgus – kan gå att leva med så länge man går barfota. Men det leder ju till andra riskfaktorer när man är ute på stan eller i naturen och promenerar. De flesta som söker hjälp för hallux valgus vill få tips om vad man ska ta på sig på fötterna för att slippa smärtan. 

Smärtan blir snabbt ett faktum när man belastar och rör på fötterna. De besvär patienter känner har att göra med hur bred foten är – och, förstås, hur smala skorna är. 

Barfota – ingen sinekur mot hallux valgus

Ska man verkligen springa barfota?

Ibland kan man också få besvär barfota om det femte metatarsalbenet utsätts för tryck. Metatarsalbenen är långa, rörliknande ben som löper från mellanfoten ut till tårna. 

Dessutom kan hallux valgus leda till bursit och en inflammerad slemsäck över grundleden. Hur ont man får beror på hur sned stortån är och om slemsäckarna är inflammerade eller ej. 

Går hallux valgus att förebygga?

Att förebygga hallux valgus är det solklart bästa receptet för att undvika den smärta och de besvär som hallux valgus medför. I och med att ärftlighetskomponenten är något som de allra flesta forskare är överens om spelar stor roll kan det alltså vara värt att koppla greppet om en eventuellt kommande hallux valgus i tid, om man vet med sig att man kan tänkas bära på anlagen som ger hallux valgus. 

För att förebygga hallux valgus är det viktigt att tänka på att välja fotriktiga och sköna skor som inte sitter trångt om fötterna. Att träna fötterna är också avgörande. 

Kan du göra din egen hallux valgus behandling?

För dig som redan fått hallux valgus är träning A och O om man vill göra sin egen hallux valgus behandling. Ju tidigare i förloppet som man börjar, desto större chanser att man kopplar greppet om sina besvär i tid och därmed undviker den värsta smärtan – och det sociala handikapp det innebär att inte kunna få på sig skorna på fötterna. 

Det handlar, kort sagt, om att öva upp rörligheten och styrkan i fötterna. Genom att häva sig upp på tårna, spreta med tårna och röra dem i cirklar ger du din hallux valgus en rejäl match. Se vår artikel om övningar mot hallux valgus för fler och mer konkreta övningstips! 

hallux valgus träning

Professionella hjälpmedel mot hallux valgus

Utöver dessa enkla övningar som man kan ägna sig åt hemma eller i utomhusmiljöer finns dessutom hjälpmedel som bidrar till att motverka hallux valgus. Halluflix är experternas hetaste tips och funkar både för dig som redan har opererat dig mot hallux valgus och nu behöver rehabilitera dina fötter samt för dig som vill förebygga hallux valgus – innan smärtan blir oöverstiglig. 

▶︎Läs om Hallufix här!

Hallufix stödskena ger dig stödet du behöver

Hallufix Hallux Valgus-stödskena är en ortos – hjälpmedel som används som yttre stöd – hos stortåleden. 

Hallufix är en stödskena med led. Den har remmar för tå och mellanfot och sidokuddar med gel som kyler och lindrar smärtan och obehaget som hallux valgus ger. Stödskenan bidrar också till att stabilisera foten och öka rörligheten: den hjälper dig att ta dig fram till fots trots hallux valgus. Rörligheten i foten upprätthålls av Hallufix flexibla led i stödskenan. 

Hallufix ger flexibelt stöd 

Hallufix hjälper alltså mot hela registret av symptom vid hallux valgus. Och du kan använda stödskenan såväl på höger som vänster fot. Hallufix fungerar både förebyggande och efter att du opererat foten. Man använder stödskenan både dag som natt. Hallufix ger omedelbar smärtlindring, tack vare gelsidokuddarna som kyler ner de delar av foten som gör ont, och korrigerar med hjälp av stödskenan, som håller ihop foten och hjälper dig att röra den på ett normalt sätt. 

hallux valgus träning

Hallufix innehåller dessutom bandagetextilier som andas och som ger dina fötter luft i stället för att kväva dem. Hallufix kan med lätthet bäras på fötterna i komfortskor.

▶︎Köp din Hallufix här!

Använd rätt skor!

Skorna, ja. Den vanligaste frågan experterna får kring hallux valgus behandling är vilka skor man ska använda sig av om man är drabbad och inte längre får på sig de gamla favoriterna i skohyllan. 

Det enkla svaret är komfortskor! Fotriktiga ska de förstås vara. Och de ska inte framkalla trängsel bland tårna. Det finns skor som man kan specialbeställa, men för den som inte har extrema besvär duger oftast utbudet i en välsorterad skoaffär med inriktning mot fotriktiga skor alldeles utmärkt. 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Sporthälsa