Halloumi är rena hälsokosten

Halloumi är rena hälsokosten

KOST. Är halloumi nyttigt? Kostrådgivaren och lchf-författaren Anna Hallén svarar.

Jag tänkte lyfta fram en ost, halloumi. Men är halloumi och ost verkligen nyttigt? Ja, just halloumi är nog en av de allra nyttigaste. Den är ursprungligen gjord på får- och getmjölk. Tyvärr blandar vi idag även ofta i komjölk och då tappar vi lite av nyttigheten.

Låt oss titta på näringsvärdet per 100 gram halloumi. Vi har cirka 22-23 procent proteiner, 2-3 procent kolhydrateer och 24 procent fett. Den största delen av mjölkens protein består av kasein, som är själva ”ostämnet”. Kasein från får- och getmjölk tillhör typen A2 och är den ursprungliga mjölken, den typ som finns i bröstmjölk och i vår ursprungsko. Alltså mjölken som är nyttig för människan. Dagens komjölk tillhör klassen A1 och den stora skillnaden är A1-beta-kasein och A2-beta-kasein. Hjärtsjukdomar, diabetes och autism hänger ihop med kaseinet från A1.

Men vi skulle ju ta fram det nyttiga, så väljer du halloumi från får- och getmjölk så kan du njuta fritt. Sedan är det kolhydraterna i osten, alltså laktosen. Laktos är mjölksocker och många tror sig vara laktosintoleranta. Något som kan vara kul att känna till gällande laktosintolerans är att det första kroppen gör, när den inte tål gluten, är att ta bort enzymet som gör att du tål laktos.

Laktosintolerans är därför i många fall egentligen glutenintolerans. Tar du bort all gluten i din kost så kan väldigt många redan efter 2-3 månader fritt njuta av ost och grädde igen. Sist men inte minst, fettet. Hur är det nu med mättat fett, är det farligt eller inte? Alla säger olika men vi har faktiskt svaret precis framför oss. För hundra år sen fanns inget margarin eller någon olivolja i Sverige. Vi åt smör, ister, grädde och animaliskt mättat fett från våra djur. Inte hade man råd att bara äta filéerna. Hur många feta barn kan du hitta på din mormors skolfoto.

Vi kan också titta på statistiken. Sen kostråden kom på 70-80-talet har mängden fett i vår kost minskat. Vi äter ”bättre” om du tror på att naturligt fett är farligt. Det fettet som vi har kvar är oljor och margariner. Vi äter alltså inte bara mindre fett, vi äter ”bättre sorter”, om du tror på att mättat fett är farligt. Så hur mår vi då? Jo, värre än någonsin, det går tydligt att se. När vi minskade på fettet och bytte till margariner så ökade fetman, diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomarna.

Vad gör mättat fett i kroppen? Jo, stärker immunförsvaret, skapar balans på blodfetterna samt ökar fettförbränningen. Så halloumi är rena hälsokosten. Bra proteiner, lite laktos och ett underbart hälsofett. Njut av grillad halloumi eller gör en underbar pizzabotten, helt glutenfri naturligtvis.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras