Hållbarhet står på menyn på Moderna Museet

Restaurangen Moderna Museet hyllar grönsakerna och firar med grön vecka. Vegetarisk och vegansk mat står på menyn tillsammans med dryck som är riktig magmedicin.

Gröna veckan är tillbaka på Restaurangen Moderna Museet. Tisdag vecka 42 plockas det animaliska proteinet bort och menyn fylls med vegetarisk och vegansk mat. Det animaliska proteinet göms och kan endast fås på begäran.
Med Gröna veckan främjar Moderna Museet för bättre val och de räknar ut vilken fördelaktig klimatpåverkan besluten har givit.

– Under v 42 plockas det animaliska proteinet bort för att vi vill hjälpa till med att minska utsläppen och främja de bättre och viktiga valet av vad vi väljer att lägga på våra tallrikar. Vi kommer även att servera vår härliga korv som vi gör av svensk gårdsgris och älg kryddad med kärlek för den gäst som inte kan tänka sig ännu en helt grön måltid. Med gröna veckan främjar Restaurangen Moderna Museet för bättre val för både hälsa och klimat, berättar krögaren Malin Söderström

gröna veckan

Gröna veckan meny

Tisdag 16/10

Grön curry kokos med Tofu från Täby, ingefära, koriander och basmatiris samt citrongräs
????Mango, Aji amarillo och ingefärakick

Onsdag 17/10

Falafel på svenska gula ärtor med saffransris, harissa, yoghurt (L) och orientaliska pickles
???? Äpple, spenat, vetegräs och spirulinakick

Torsdag 18/10

Koreanska mungbönspannkakor med kimchi, gurksallad, rostade sesamfrön och vegansk chilimajonnäs
???? Blåbär, baobab, kakao och anchochilikick

Fredag 18/10

Risnudlar ”Ramen” med miso, pocherade KRAV-ägg, shiitake, sticklök och böngroddar
???? Kombucha (olika smaker)

Varje dag serveras vegansk soppa vars smak byts ut under veckan.
Till buffén serveras även krispiga, syrliga och kryddiga grönsaker.

Magmediciner

De olika dryckerna som presenteras under veckan tjänar dubbelt syfte. Utöver de goda smakerna innehåller de ämnen som är bra för magen och kroppen.

Gröna veckan inleds med mjölksyrad chili Aji Amarillo som är den vanligaste chilifrukten i Peru. Hettan ligger på 40.000 – 50.000 scovillegrader. Riktigt heta med andra ord! Fermenterad Chili (mjölksyrad) är en vanligt förekommande produkt i USA, Asien och Sydamerika. Förutom att smakerna blir komplexa och fylliga så bibehålls näring, fibrer och hälsoeffekter igenom processen.

Onsdagens magmedicin består av algen Spirulina som ger kroppen klorofyll som har antiinflammatoriska egenskaper och som är mycket gynnsamt för tarmfloran. Dessutom innehåller Spirulina mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter.

En riktig superfrukt!

På torsdagen unnar vi kroppen Baobab. Baobabpulver kommer ifrån det spektakulära Baobabträdets frukter som har torkats och malts till ett näringsrikt och välsmakande, syrligt pulver. En riktig superfrukt som innehåller betydande mängder C-vitamin samt riboflavin (B2), niacin (B3), och viktiga mineraler som järn, kalium, kalcium och magnesium.

Veckan avslutas på fredagen med Kombucha som är en fermenterad dryck full av nyttiga bakterier. Historiskt har kombucha druckits i Asien i över tvåtusen år och den har länge uppskattats för sina välgörande effekter. Den naturligt lätt kolsyrade drycken innehåller B-vitaminer, enzymer, probiotika och vinäger.

gröna veckan
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras