Här är godsakerna vi helst äter till mellanmål

Här är godsakerna vi helst äter till mellanmål

Choklad och frukt toppar listan på vad vi helst stoppar i oss när det är dags för mellanmål. Det visar en undersökning där 30 000 personer över hela världen fick nämna olika livsmedel som de ätit till mellanmål senaste månaden. – Choklad är i regel inget bra mellanmål, anser Nutritionisten, Åsa Strindlund.

När 30 000 personer över hela världen fick nämna olika saker som de ätit till mellanmål senaste månaden svarade sex av tio choklad, enligt undersökningsföretaget Nielsen.

– Det är mycket socker och dåligt fett. Men mörk choklad är att föredra framför ljus. En liten bit mörk choklad är inte så pjåkigt, säger Åsa Strindlund till Metro.

Men lika många – de fick välja flera alternativ – svarade frukt. De 500 svenskarna som ingick åt ungefär som världssnittet.

Satsa på protein och fibrer
I stället för att satsa på en chokladkaka bör mellanmålet gärna innehålla både protein och fibrer. Nutritionisten Åsa Strindlunds förslag är en fullkornssmörgås eller en smoothie på yoghurt, bär och banan.

– Den kan förstärkas med att du stoppar i lite stora vita bönor, för att få i lite mer protein. Baljväxter ska vi äta mer av, säger Åsa Strindlund till Metro.

Ät mer grönt
Frukt och grönt borde vi äta ännu mer av. Bara två av tio svenskar når upp till rekommendationen om 500 gram per dag.

– Vi borde också lära oss av kulturer där man äter mer frön, nötter och torkade dadlar i stället för smågodis och chips. Det ger mycket bra fetter och mineraler, säger Åsa Strindlund.

 

 

Text: Redaktionen
Foto: Pixbay

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.