Häng på den nya motionstrenden – rullskidåkning

Häng på den nya motionstrenden – rullskidåkning

Under många år har rullskidträningen varit förknippad med träning inför det klassiska Vasaloppet, men på senare år har det hänt något. Nya modeller har lanserats och erbjuder idag olika träningsmöjligheter som gör att allt fler väljer rullskidor. Men vad är fördelarna med träningsformen? För vem passar den och hur hittar du rätt utrustning? Svaren hittar du här.

Fördelar med rullskidor?

Rullskidor ger skonsam och komplettande träning. Om man ska jämföra rullskidåkning med löpning så finns det många fördelar med rullskidor. Framförallt så är det vänligare mot kroppen då det inte sliter på samma sätt på knäna. I och med att man även använder överkroppen så får man en komplett träning för hela kroppen, framför allt mage och bål.

För vem passar rullskidor?

1. Du som ska träna inför Vasaloppet

Vasaloppet är ett krävande längdskidlopp på 90 km. Det tar sin tid att bygga upp de rätta musklerna och därför är rullskidåkning i princip ett måste i träningen. Många erfarna åkare tar fram sina rullskidor under hösten och missar den fantastiska åkningen på våren och sommaren. Om du är anmäld till något av loppen under Vasaloppsveckan så ska du börja träna på rullskidor så fort du kan, helst redan idag.

Härliga rullskidrundor finner du på Portalen för rullskidor: www.rullskidor.se

2. Du som är löpare

Rullskidor är ett prefekt komplement till löpningen. Du aktiverar inte bara överkroppen utan bålmusklerna byggs upp vilket gör dig till en bättre löpare. Om du väljer att byta ut vart tredje löppass med ett rullskidpass så skonar du även kroppen och skjuter på förslitningsskadorna. Gillar du att springa på skogsvägar så ska du läsa om offroad-modellen Skike längre ner.

3. Du som går stavgång eller powerwalk

Rullskidvarianten Nordic Motion är ett nytt sätt att åka rullskidor. Lite mer motstånd gör dem perfekta att gå på tur med, dvs längdskidåkningens diagonalteknik, och så rullar de inte så fort i nedförsbackar.

Med Nordic Motion hinner du njuta av omgivningarna samtidigt som du får en mycket bra träning. En utmärkt träningsform inte minst för dig med stillasittande arbete, då den aktiverar både överkroppens muskulatur och hela kroppens naturliga rörelsemönster. Ett rörelsemönster som är ett steg i förebyggandet av problem i rygg, armar och nacke.

Läs på mer om Nordic Motion på www.nordic-motion.com

Guide till rätt utrustning

Upplev naturen och undvik trafiken

De flesta av marknadens rullskidor är gjorda för asfaltskörning. Men då vi har många fina motionsrundor med grusunderlag så finns det nu även rullskidor som klarar detta, offroad-modeller. En av dessa offroad-modeller är Skike, en rullskida med större och luftfyllda hjul, som möjliggör körning på grusvägar.

Med Skike behöver du inga pjäxor, du spänner enkelt fast dina skor med hjälp av kardborreremmar. Det rekommenderas vanliga joggingskor, alternativt en lägre vandringskänga. Skike rullskidan är även ställbar i skostorlek, vilket är smart om man vill vara några som delar på ett par. Skike är dessutom utrustade med bromsar, en på varje rullskida, något som de flesta klassiska rullskidor saknar. Så du kan köra både uppför och nedför utan problem, med andra ord en rullskida för den äventyrslystne.

Läs mer om Skike rullskidor på www.skike.se

Bromsa

Som tidigare nämnts så saknar de flesta rullskidorna bromsar, undantaget är Skikes. Men det har på senare år kommit bra bromsar som kan eftermonteras på rullskidor. Vissa märken erbjuder även vissa av deras rullskidmodeller med förmonterad broms.

Bromsar kan vara bra att ha eftersom många rullskidåkare rör sig på trafikerade vägar, där bilar kan köra ut framför dem. Även i nedförsbackar kan det vara skönt att ha tillgång till en broms.

När det gäller övriga bromstekniker så är plogning ett effektivt sätt att stanna, man bildar ett V av rullskidorna och det är viktigt att de inte går ihop utan man får ibland trampa lite med rullskidorna för att undvika det.

Var ska man köpa utrustningen?

De butiker som är specialiserade på rullskidor har den kunskap du behöver, så är du nyfiken ska du kontakta en rullskidbutik. Visst, rullskidor säljs även hos många sportaffärer, men många upplever en brist på kunskap och information, samtidigt som utbudet på rullskidor brukar vara lite glesare hos sporthandlarna.

Tips inför köp av rullskidutrustning

Vi har pratat med Patrik på Rullskidcenter.se för att få tips på om vad som behövs för att komma igång:

Rullskidor:

– Det är viktigt att välja en rullskida med både bra komfort och stabilitet. Det kommer att spenderas många timmar på rullskidorna och en behagligare upplevelse gör det både lättare och roligare att komma ut oftare och på längre rundor. Värt att veta är att dessa rullskidor inte är dyrare, tillägger Patrik. Han tycker även att de som säljer rullskidor bör ha testat marknadens olika rullskidor själva för att kunna ge bra tips och råd till kunderna.

Pjäxor:

– Man skall definitivt köpa pjäxor av modellen kombipjäxor, som är högre och ger extra stabilitet. Till och med på längdskidorna känner man sig tryggare med kombipjäxorna. Kombipjäxor finns både som sommar- och vinterpjäxor. För åretruntbruk så rekommenderas att kan börjar med en vinterpjäxa. Det blir många rullskidrundor med fuktiga vägbanor, vilket kräver att pjäxan tål sämre väder och kan torkas av.

Stavar:

– Stavarna är typ vinterstavar fast utrustade med hårda metallspetsar för att de ska greppa i asfalten. Med tanke på isättningen i asfalten är det viktigt att man väljer rätt stavstyvhet på staven, detta för att man inte ska bli öm i armbågar och axlar vid stakningen. Varje stavtag i asfalten genererar en stöt. Om staven är mjukare så absorberar den stöten bättre.

Diamantbryne:

– En liten, smidig fil att slipa asfaltsspetsarna med. Spetsarna skall vara vassa för att ge bra grepp. Finns inget värre än när staven börjar slinta och man har brynet hemma, säger Patrik, så ett bryne bör alltid finnas med på rullskidpasset.

Skydd:

– Hjälm är ett måste. Och handskar skyddar både mot blåsor och eventuellt dämpande vid fall.

Patrik passar även på att tipsa även om Rullskidcenters Paket guide som tar dig igenom rullskidköpet steg för steg, så att inget missas.

Rullskidor Paket guiden hittar du på www.rullskidcenter.se/rullskidor-paket

Text: Anna Lissjanis

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.