Hälsoguiden: Pilates

Hälsoguiden: Pilates

Pilates kan göra underverk för din kropp. Pilates står för ett levnadssätt som ger dig en komplett workout vilken tonar din kropp och ger dig ökad energt. Lär känna din kropp, förbättra din spänst och konditionsförmåga med övningar som du kan göra hemma på kammaren.

Utgångspunkten inom Pilatesträning är att din kropp och ditt sinne hänger ihop.  Om du inte får mår bra psykiskt så kommer du inte heller att må bra fysiskt och vice versa. Därför vänder sig Pilates främst till dig som inte har några medicinska eller fysiska problem.

Varför ska man träna Pilates?

Fördelarna med Pilatesträning är många. Förutom att Pilates tränar hela din kropp gör det framförallt genom att bygga långa, tonade och slanka muskler. Om du är väl- eller otränad spelar ingen som helst roll eftersom Pilates går att anpassa till just din kropps egen förmåga och är ett effektivt sätt att både gå ned i vikt och komma i form på samma gång.

Nedan följer några argument för varför du ska ägna dig åt Pilates:

Avslappning:

Genom att regelbundet träna Pilates kommer du att känna dig mer avslappnad och bli av med överskott av adrenalin och andra kemiska ämnen som produceras i kroppen i samband med stress. Avslappningen påverkar inte bara hur du känner dig i din vardag, muskler som är avslappnade presterar också bättre under fysisk träning och ger dig överlag mer energi att åstadkomma det som du vill uppnå i livet. Detta ger också positiva effekter för din matsmältning och underlättar därför för din kropp och motverkar stressmage.

Balans:

Pilatesövningar ger dig en ökad förståelse för hur din kropp fungerar och hur kroppens muskler hänger samman och ökar därför medveten om den fysiska symmetrin som din kropp utgörs av. Detta ger dig med andra ord en medvetenhet om dina rörelser. Men Pilates handlar också om dina känslor och kan därför ge dig ett ökat välbefinnande vilket

Syreupptagningsförmåga:

Eftersom en viktig del av Pilates handlar om att andas rätt och att använda musklerna i diafragman i samband med andningen förbättras också syreupptagningsförmågan vilket resulterar i att din tankeförmåga skärps och att du får mer energi. Blodflödet förbättras också i samband med att man tränar pilates och det gör att du får en bättre blodcirkulation och lätta kan omsätta näringsämnen och att kroppen lättare kan bli av med gifter. Detta kan därför också göra underverk för din hy eftersom förbättrad hjärt- och kärlfunktion också gör att kroppen kan bli av med slaggprodukter.

Ökad koordination och styrka:

Övningarna ger dig i första hand en slankare och smidigare kropp men tränar samtidigt både koordination och styrka. Pilates är helt enkelt för dig som vill ge din kropp ett mer elegant uttryck med smidiga, mjuka rörelser och ett skarpt sinne.

Redaktionen

SportHälsa

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras