Hälften av alla svenskar slarvar med frukosten

Hälften av alla svenskar slarvar med frukosten

Nära hälften av alla svenskar slarvar med frukosten, trots ständiga rapporter om dess fördelar. Den vanligaste anledningen är tidsbrist – många går helt enkelt upp för sent för att hinna med morgonmålet. Detta enligt en undersökning bland över 1100 svenskar, genomförd av Cint på uppdrag av Florida grapefrukt.

Frukost är en god förutsättning för den som vill orka hela dagen, höja sin prestationsförmåga och hålla en jämn blodsockernivå. Ändå slarvar många svenskar med att äta frukost. Slarvigast är männen, över hälften, 51 procent, uppgav att de alltid, ofta eller ibland slarvar med frukosten. Kvinnorna är något bättre på att äta på morgonen, där var motsvarande siffra 44 procent.

  När du vaknar på morgonen så har det oftast gått mer än tio timmar sedan du senast åt. Då behöver kroppen ny energi. Att äta frukost hjälper dig att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå, vilket höjer din koncentrations- och inlärningsförmåga och det blir även lättare att motstå att äta något onyttigt under dagen. Ett bra sätt att få i sig vitaminer är att dricka ett glas färskpressad juice gjord på Florida grapefrukt. Pressningen frigör viktiga spårämnen, vitaminer och mineraler som enkelt kan tas upp i blodet, säger Frida Lindström, som är Florida grapefrukts talesperson och som har jobbat med träning och hälsa i över tio år.

Brist på tid är den vanligaste anledningen till att vi hoppar över att äta frukost. Många av oss går helt enkelt upp för sent för att hinna med, vilket så många som fyra av tio angav som anledning. Men ett tillfälle då många tar sig tid att unna sig annorlunda frukost är helgerna. Då äter var fjärde person mer än vanligt och lika många lyxar till det lite extra.

Jag tror att många skulle må bättre av att gå upp tjugo minuter tidigare på vardagarna. Att få i sig en både god och nyttig frukost behöver inte vara svårt eller tidskrävande. Det viktiga är att få i sig lite av varje, säger Frida Lindström.

1177 personer, i åldrarna 15 – 80 år, har svarat på undersökningen, genomförd i oktober av det oberoende undersökningsföretaget Cint, på uppdrag av Florida grapefrukt. Undersökningen är riksrepresentativ.

Undersökningsresultatet i korthet: 

  • En av sex hoppar alltid eller ofta över frukosten
  • Kvinnor är bättre än män på att äta frukost; av kvinnorna uppgav 44 procent att de alltid, ofta eller ibland slarvar med frukosten, jämfört med 51 procent av männen
  • Stockholmarna är sämst i landet på att äta frukost, 20 procent hoppar alltid eller ofta över frukosten
  • I mellersta Norrland är man bäst i landet på att äta frukost, där angav endast 12 procent att de alltid eller ofta hoppar över frukosten
  • Var fjärde person äter mer frukost på helgen likaså äter var fjärde lyxigare frukost på helgen än till vardags
  • Vanligaste anledningarna till att hoppa över frukosten: går upp för sent (42 procent), annan anledning (25 procent), tycker inte om att äta frukost (19 procent), fokuserar på att få barnen färdiga för dagis/skolan (6 procent), äter hellre bara en frukt (5 procent), tycker det är onödigt att äta frukost (2 procent), lägger hellre tid på sociala medier (1 procent)

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.