Tänk dig doften av nybakat bröd? Och att baka det själv är kanske en extra passande syssla såhär på vinterhalvåret. Prova Victorias recept på grova franska baguetter.
Hembakt bröd är svårslaget till frukost, fika eller varför inte en matig lunchmacka? Passande att göra av grova baguetter. Bakar du dessutom brödet själv lovar vi att njutningen ökar ytterligare, bara av tanken på att det är du som skapat det.
Här hittar du receptet på grova franska baguetter från Victorias provkök.
Grova franska baguetter från Victorias Provkök
Ingredienser:
- 50 g färsk jäst
- 5 dl mjölk
- 1 dl naturell rapsolja
- 1 1/2 tsk salt
- 2 tsk brödkryddor
- 1/2 dl strösocker (alt. sötströ eller honung)
- 1 1/2 dl fint rågmjöl
- 1 dl havregryn
- 1 tsk ättika 12% (för att lyfta smakerna)
- 10 dl vetemjöl (alt. grövre mjöl, ex. dinkelmjöl eller grahamsmjöl)
Gör så här:
- Smula jäst i en bunke och värm mjölken till kroppstemperatur, d.v.s. 37°.
- Häll över lite mjölk i taget och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande mjölk och olja. Rör om.
- Häll i salt, brödkryddor, socker, rågmjöl, havregryn och ättika. Rör om.
- Slutligen tillsätter du vetemjöl och knådar, gärna i maskin tills du får en fin deg. O.b.s. Ta inte i för mycket mjöl, det ska precis gå att känna på degen med mjölade händer utan att det klibbar. Degen blir fastare efter jäsning och för mycket mjöl ger torra bröd. När du bakar ut degen kan du tillsätta mer om den inte går att knåda.
- Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30-40 minuter.
- Forma till avlånga baguetter, lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper och mjöla ovansidan lätt.
- Skär ytliga snitt på ovanidan, ett par millimeter djupa.
- Låt baguetterna jäsa övertäckta ca 30 minuter och sätt sedan in dem i ugnen 8-12 minuter på 225°. Tiden beror på storleken på bröden och hur ugnen fungerar. Håll alltid koll på bröden mot slutet av gräddningen.
Recept och bilder: Victoria Willén som bloggat på Victorias Provkök sedan år 2010. Matlagning och bakning är hennes stora intresse och i bloggen hittar du recept som ALLA kan laga. En blandning av allt från hälsosam inriktning till goda desserter, enkla luncher och lyxiga middagar.
”Allt som är gott är värt att äta i lagom mängd” är Victorias motto. ”Att lyxa till vardagen är viktigt för mig och med enkla medel kan vardagen bli en fest.” Vi på SportHälsa håller med. Victorias Provkök, fullt av läckra recept, restaurangtips m.m. hittar du här.