Grillining – trender och tips

Grillining – trender och tips

Sommaren är här och förhoppningsvis väntar en solig ledighet med massor av extra tid för familj, träning, avkoppling och GRILLNING! Här berättar Madeleine Rybeck om de senaste grilltrenderna, vilka hälsofördelar du får av att grilla och andra knep för att lyckas med sommarens BBQs.

Sommaren är en härlig tid matmässigt. Oftast har vi lite mer tid att laga och äta mat och vi får också mer energi att fokusera på mat när vår vardag går ner lite i tempo. Sommaren bjuder också ofta på väldigt goda livsmedel, som frukter och bär, fräscha sallader och härliga lätta rätter. Det är lätt att äta nyttigt på sommaren och det är kul med mat som får ta lite mer tid!

Den allra största sommartrenden är förstås att grilla. Det finns nog få saker vi förknippar så mycket med sommaren som grillning, förutom kanske mjukglass och solkräm. Att grilla ger en härlig smak och doft på maten som är svår att få på något annat sätt och grillningen blir också en social mötesplats, en chans att hänga med familj och vänner, kanske ta ett glas rosé eller spela ett parti kubb medan maten lagas.

Att grilla är också fantastiskt nyttigt, dels finns det massa goda saker att lägga på grillen, dels är det ett bra tillagningssätt. Vi undviker den tuffa behandling som till exempel stekning av kött med mera innebär och maten tillagas skonsamt så näringen finns kvar, till skillnad mot när vi till exempel kokar den under lång tid. Givetvis går det bra att grilla korv, hamburgare och så vidare också, men framöver ska vi fokusera på vad du som vill grilla nyttigt kan välja och kanske inspirera dig till att lägga lite nytt på grillen i år?

Tittar vi på trenden överlag nu så är det mycket vegetariskt som gäller, vi äter och lagar allt mer vegetariskt, både för att det är gott men också för att det är bra för kroppen och miljön. Att grilla vegetariskt går jättebra, de allra flesta har nog testat att grilla halloumi, en fantastiskt smakrik och härlig ost som ger perfekt grillsmak! Även majskolvar är vanligt förekommande på grillen sen många år, men utöver detta vill jag passa på att tipsa om några uppstickare i den vegetariska grillvärlden.

Grilla grönt

– I ett foliepaket kan du lägga nästan vad som helst utan att det ramlar ner i gallret. Testa grönkål med skivad rödlök, fetaost, flingsalt och ringla olivolja över till exempel.

– Att grilla sötpotatis i skivor är också en riktig höjdare! Enkelt och supergott, och potatisen får en härlig färg och sötma.

– Passa också på att göra egna vegetariska biffar, kanske på kikärtor eller rödbetor? Servera med rotfrukter eller bara en fräsch sallad?

– En annan favorit är att fylla champinjoner med en lite starkare ost, kanske en mögelost?

– För dig som föredrar kött så tycker jag du ska testa så kallade miniburgare eller sliders, ett roligt och annorlunda sätt att servera burgare. Kanske gör du dem på viltfärs av något slag, eller varför inte på lamm?

– Har du lite mer tid så är det kul att testa att röka köttet i grillen genom att använda olika typer av trä och spån i själva grillen och låta locket ligga på.

– Även tillbehören till huvudrätten går utmärkt att slänga på grillen, rotfrukter, potatishalvor eller varför inte en ljummen cole slaw? Snabbt och supergott!

– Camelinaolja är en utmärkt hjälpreda i uteköketsdippsåser och dressingar och tack vare sin höga kokpunkt, extra bra i marinader då den klarar upphettning till över 245 grader utan att tappa vare sig i smak eller i näringsegenskaper (2 teskedar ger dagsbehovet av Omega 3).

– Och du, glöm inte att efterrätten också platsar bra på grillen. Att grilla frukt ger den en otroligt saftig och härlig smak och eftervärmen är oftast det bästa, när vi egentligen har grillat klart så är glöden perfekt!

Med detta som ”förrätt” – på fredag bjuder vi på en god grillmeny inför helgen!

Foton: Anna Lissjanis

Text: Madeleine Rybeck

Ålder: 35 år

Bor: Bosatt i Borås, ursprungligen norrlänning från Umeå som landade i Göteborg i 10 år innan hon nu hamnat i Borås.

Familj: Gift, dotter på 4 år.

Utbildning: Utbildad idrottsvetenskap på Göteborgs universitet, fil kand examen.

Gör: Professionell tränare, Kostrådgivare med inriktning idrottsnutrition, Löpcoach, Jobbat som Pt och kostrådgivare i tio år. Madeleine arrangerar även regelbundet träningsevent över hela landet med olja teman såsom löpning, utomhusträning, lyx och avkoppling med mera.

Hemsida: fitnesscoachen.com

Instagram: @fitnesscoachen

Aktuell: Just släppt sin andra bok, en kokbok med snabb, god och nyttig vardagsmat. Boken heter Fitnesscoachens funktionella- vardagskost som fungerar och ska fungera som en guide för motionärer som vill lära sig laga nyttig vardagsmat som inte är varken krånglig eller tidskrävande. Boken finns att köpa endast på fitnesscoachenshop.com

Grillining – trender och tips
Skriv ut Pin
3 från 1 röst

Grillining – trender och tips

Tag grilla, grillining, grilltips, grilltrend, grilltrender, tips grilla, trend grilla, trender grillning
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg