Grilla säkert i sommar

Grilla säkert i sommar

Soliga dagar och ljumma kvällar – då är det dags för picknick vid stranden eller party i trädgården. Hemgrillad mat har orsakat matförgiftningar men följer man bara Livsmedelsverkets enkla råd är risken för att man ska bli sjuk av maten mycket liten.

När du handlar
Se till grillköttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem, ta med en kylbag med kylklampar i.

Om att tina kött
Om grillköttet eller kycklingen varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och halvrå på insidan. Då finns det risk att eventuella sjukdomsalstrande bakterier har överlevt och kan ställa till problem. 

Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. En kyckling eller en lite större köttbit tar ett dygn att tina. Man kan tina snabbare genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen.

Marinering
Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Pensla därför inte det färdiggrillade köttet med den använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill använda marinad i såsen kan du istället ta undan litet av den nygjorda marinaden innan du lägger i köttet.

Håll kallt
Om du ska ut på picknick och grilla; packa köttet i en kylbag med kylklampar i. Placera kylbagen i den svalaste delen av bilen eller båten. Ställ den inte i direkt sol. Öppna inte kylbagen flera gånger än nödvändigt.

Tvätta händerna
Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.

Stek väl men bränn inte
Se till att kyckling, hamburgare och rå korv (till exempel salsiccia) blir helt genomstekt. För kött i skivor eller bit räcker det att ytan blir ordentligt tillagad, eftersom bakterier sitter på ytan av köttet.

På grund av risken för parasiten toxoplasma bör gravida och personer med nedsatt immunförsvar äta gris, lamm och vilt genomstekt. Om man vill ha mer rosa kött kan köttet frysas i tre dygn först. Då dör eventuella parasiter.

Var försiktig så att du inte bränner köttet eftersom vissa giftiga ämnen då kan bildas. Grilla inte över öppen låga utan vänta tills kolen är grå.

Redskap
Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas

Grillgaller av rostfritt stål, gjutjärn, porslinsemalj eller förnicklade fungerar bra när man grillar. Gallret ska vara tillräckligt tätt så att maten inte ramlar ner på glöden och orsakar att det ”flammar upp”.

 

Använd inte galler som smälter när man grillar, till exempel teflongaller. Teflon smälter vid ca 330 grader och den temperaturen är inte ovanlig vid grillning. Maten kan bli förorenad av materialet och det kan också bildas skadliga gaser.

 

Rester

Rester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras