Grilla Oumph! – allt du behöver veta + 2 recept

Grilla Oumph! – allt du behöver veta + 2 recept

Sugen på att testa den vårens vegosuccé Oumph!? Men vad ÄR det? Och hur grillar du det? Här får du svaren. Ta del av tips för att lyckas med din Oumph-BBQ, samt testa 2 frestande recept.

1. Vad är Oumph?

Oumph! är mat från växtriket, gjord på sojabönor. Oumph! finns i många varianter, tre naturella och åtta med olika kryddningar och marinader: Grill, Thyme & Garlic, Pulled, Kebab, Salty & Smoky, Bibim samt helt nya Tandoori BBQ och Tarragon & Lemon.

Oumph! är en del av ett större sammanhang som kallas Food for Progress, vars drivkraft är att skapa god, nyttig och klimatsmart mat som räcker för alla människor på jorden.

2. Hur länge ska jag grilla Oumph!?

När du grillar Oumph! behöver du aldrig vara rädd för att det ska vara rått. Det är klart när bitarna har fått fin färg och yta, vilket brukar ta några minuter. Exakt hur länge beror på temperatur och glöd. Det blir bäst om man grillar bitarna snabbt och på hög värme.

3. Vilka sorters Oumph! går att grilla?

Alla sorters Oumph! går fint att grilla. Antingen så kan du köra med någon av de okryddade varianterna och marinera/krydda själv, eller så grillar du de redan kryddade sorterna. Då blir det om möjligt ännu enklare; bara att ta fram ur frysen, tina och grilla.

4. Krydda? Marinera? Rubba? Vad är bäst om jag vill testa att grilla okryddad Oumph?

Alla varianter funkar men Oumph! vinner på en blöt marinad, lite glazig. Låt gärna bitarna av Chunk eller Filet koka i marinaden någon minut. Har du tid så kan det marinera över natten, men det behövs inte.

5. Hur grillar jag bitar som är små?

Små grönsaker och Oumph! är lättast att grilla i en nätform eller liknande. Ett alternativ till nät eller spett är att grilla i en muurikka. Har du ingen muurikka så går det lika bra med en gjutjärnspanna över elden. Oumph! är också gott i olika foliepaket.

6. Hur undviker jag att Oumph! fastnar?

Några klassiska tips är att se till att ha ett varmt galler och att spreja eller pensla gallret/nätet med lite olja före du grillar.

Grilled Oumph! Packages

Ingredienser, 4 pers:

– 280 g Oumph! Tarragon & Lemon

– grönsaker, t.ex. mjäll potatis, broccoli, zucchini, aubergine

– cocktailtomater, schalottenlök

– växtbaserat smör

– vitt vin

– färska örter, t.ex. timjan och dragon

– salt o peppar

Gör så här:

1. Skiva potatisen (ca 2 små delikatesspotatisar per paket) och bottna foliepaketet med dem.

2. Dela sedan broccolin i mindre bitar och lägg på potatisen, skiva löken, skär aubergine och zucchini i stora tärningar. Dela tomaterna. Lägg på allt, sen Oumph!, en klick smör så stor som ditt samvete tillåter. Avsluta med en slurk vin och örter innan du viker ihop paketet.

3. Fixa en schysst glöd och lägg paketen på indirekt värme under lock ca 30 minuter. När potatisen är mjuk är det klart. Så himla gott asså!

Oumph! Black Pepper ‘N’ Lemon Ribs

Ingredienser, 2 per:

– 250 g Oumph! The Filet

– 5 dl vatten

– 1 dl ljus soja

– 1 tsk misopasta

– 4 tsk socker

– 1 riven eller pressad vitlöksklyfta

– citron, saften från ½ och skal från 1 hel

– 2 krm nymalen svartpeppar

– salt efter grillning

Gör så här:

1. Koka upp alla ingredienser och lägg i Oumph! The Filet direkt från frysen. Låt allt sjuda ca 10 minuter.

2. Tag upp filéerna och lägg dem i nåt vettigt, t.ex. en plastpåse. Koka upp såsen igen – låt den koka ihop till en mer simmig konsistens. Häll såsen över filéerna och låt allt stå och dra i kylen, gärna över natten eller motsvarande.

3. Trä upp dem på spett om du vill och grilla på riktigt hög värme på båda sidor. Häll på lite av såsen medan filéerna ligger på grillen. Njut med t.ex. grillad fänkål och långbakad blomkål.

Sotad långbakad blomkål:

1. Ta ett helt huvud blomkål. Gnid in lite olja och salt.

2. Grilla på hög värme tills ytan börjat svartna. Lägg över huvudet i aluminiumfolie och gör ett paket.

3. Grilla på indirekt värme, gärna under lock ca 45 minuter. Klart!

Text, bilder och recept: Oumph!

Grilla Oumph! – allt du behöver veta + 2 recept
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Grilla Oumph! – allt du behöver veta + 2 recept

Måltid Middag
Tag grilla oumph, oumph, recept oumph
Specialkost Vegetariskt
KCAL/Portion 200-399
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg