Gratis överfallslarm för säkrare löprundor

Gratis överfallslarm för säkrare löprundor

Osäker och rädd när du är ute och springer själv? Nu lanseras världens första kostnadsfria överfallsapp som förvandlar din smarta telefon till ett larm som ljuder högt, larmar dina nära och kära och samtidigt alla personer i närheten som har installerat appen.

Otryggheten i samhället, särskilt bland kvinnor, ökar och enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ*, känner sig nästan var fjärde kvinna i Sverige, jämfört med 6 procent av männen, otrygga. Samtidigt ökar antalet ofredanden, våldtäkter och misshandelsbrott. Under 2014 anmäldes 20 300 sexualbrott, varav 6 700 våldtäkter, en ökning med 11 procent. Även antalet anmälda ofredanden har ökat, med 5 procent, till 57 500 brott.

Gratis överfallsapp
Med appen Allone får du ett överfallslarm som gör dig trygg när du är ute och springer eller promenerar. Med appen kan du larma personer i din närhet när du utsätts för en otrygg situation, en nödsituation, som ett överfall. Du larmas även om någon annan hamnar i en nödsituation och kan komma till undsättning tillsammans med flera andra. Med appen kan du även skapa grupper med kompisar, din familj eller partner så att ni har koll på varandra på under löppassen. Utvalda personer kan följa dig på löprundan i realtid.

Bakom appen står pappan och affärsmannen Anders Paulson. Idén om att larma omgivningen utom hör- och synavstånd fick han i Brasilien. Under sin period utomlands hade Anders ofta känt sig orolig för sin dotters och sin egen säkerhet. Våren 2014 började han skissa på appen och under hösten samma år drog han igång projektet med att skapa en överfallsapp för sin nu 16-åriga dotter Filippa, som också har hjälpt pappa Anders med utvecklingen av appen.

– Våld och otrygghet är ett omfattande samhällsproblem. Många tjejer känner sig otrygga när de springer ensamma. Jag vill att alla tjejer och killar ska kunna känna sig säkra när de är ute och motionerar, eller tar hunden på en kvällspromenad. Det är min förhoppning med Allone – en för alla, alla för en – att vi ska kunna hjälpa varandra och skapa en tryggare vardag, säger Anders Paulson i ett pressmeddelande.

 

Appen kan laddas ner gratis i Google Play och i Apples App Store.


Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras