Med enkla tips och råd från Livsmedelsverket kan du ha god hygien i ditt kök och därmed minska risken för att drabbas av magsjuka.
- Värm maten ordentligt till minst 70 grader C. Använd termometer om det går. Se upp med mikrovågsugnen. Den värmer ofta ojämnt. Rör om eller låt rätten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämnt.
- Genomstek alltid fågel och köttfärs.
- Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader C.
- Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
- Snabbt in med kylvaror i kylskåpet. +4-5 °C är en bra temperatur. Skaffa termometer till kylskåpet.
- Tvätta alltid händerna innan du börjar att laga mat, mellan olika råvaror och efter toalettbesök.
- Använd olika skärbrädor, till exempel en för kött, en för grönsaker och en för bröd.
- Skölj grönsaker.
|