Ginseng kan hjälpa mot trötthet och muskelvärk när du tränar hårt

träningsmisstag vett och etikett på gymmet ginseng

Ginseng är ett av de vanligaste kosttillskotten. Nu har spanska forskare sett att ginseng minskar muskelskador från träning. Kosttillskottet motverkar också träningsrelaterad trötthet och hjälper musklerna att återhämta sig.

Ginsengroten finns i olika varianter. En av de vanligaste är asiatisk ginseng, panax ginseng. Även kallad röd ginseng. Den har traditionellt använts som uppiggande medel. Man har också sett att ginsengroten bland annat har antiinflammatoriska egenskaper (1).

Nu verkar det även som om ginseng kan skydda musklerna hos dem som tränar hårt.

Vi har upptäckt att ginseng kan spela en viktig roll som kosttillskott när det gäller återhämtning efter träning, säger Borja Munoz, fitnesstränare och en av forskarna bakom den nya studien i ett pressuttalande från universitetet, Universitat Oberta de Catalunya.

De spanska forskarna har gjort en forskningsöversikt där de gått igenom över 700 publicerade forskningsstudier av ginseng (2).

Ginseng mot skador och trötthet

Framför allt hård och intensiv träning kan leda till muskelskador i form av exempelvis muskelbristningar. En av de vanligaste teorierna om varför vi får träningsvärk är också att det uppstår små, mikroskopiska skador i musklerna under träning som bland annat leder till svullnad och smärta (3).

Forskarnas slutsats efter genomgången av forskningen inom ämnet är att ginseng minskar risken betydligt för muskelskador från träning (2). Dessutom hjälper kosttillskottet med återuppbyggnaden av musklerna och förhindrar den trötthet man kan känna efter ett hårt träningspass.

Forskarna tror att det bland annat beror på ginsengrotens antiinflammatoriska egenskaper. Roten innehåller också antioxidanter.

Ginseng förhindrar dessutom, menar forskarna, den mjölksyra som uppstår när man tränar hårt som kan göra att man inte orkar fortsätta.

Prata med läkare om du tar något läkemedel

De vanligaste biverkningarna av ginseng är sömnlöshet och magbesvär. Man kan också vara allergisk mot roten (1). Allvarliga biverkningar är ovanliga men den som är gravid eller ammar bör inte ta ginsengtillskott.

Ginseng kan också störa läkemedelsbehandling med olika mediciner och samverka med dem på ett negativt sätt. Om du tar något läkemedel är det bäst att prata med din läkare innan du börjar ta kosttillskott med ginseng.

Tillsammans med en balanserad diet kan ginseng ge ytterligare näring till idrottare eller de som tränar regelbundet. Det är också värt att notera att, såvida det inte finns några medicinska hinder, så är regelbundet intag av ginseng att betrakta som nyttigt eller i alla fall oskadligt, säger Borja Munoz.

Källor:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.