Helgen är här och med den är fredagsmys och lördagsgodis stående traditioner för många. Absolut inget fel med det tycker chefredaktör Anna som tycker allt är ok i rimliga mängder, problemet är snarare lurendrejeri och okunskap.
En tråkig utveckling är att hälsa allt mer blivit en klassfråga. Förmodligen har barn och vuxna i välbärgade familjer också fredagsmys och äter lördagsgodis – alltså är det inte helgens godsaker som är problemet.
Förbud kan förstorar fixeringen och skapa ohälsa på andra sätt, exempelvis ätstörningar och rädsla för vissa livsmeldel. Istället anser jag hälsorelaterade problem på grund av socker handlar om mängd, att utbudet av produkter med dolt socker är så stort, samt i vissa fall att vi inte har koll på detta. Trots sockerdebatten är det fortfarande många av oss som inte känner till allt att exempelvis ketchup, frukostflingor, yoghurt, juice, läsk med mera innehåller mycket socker. Det som ingår i den dagliga kosten för många, kanske till och med i varje måltid.
Att medvetet njuta av sockersötade bakverk eller godis då och då är ett mindre problem som jag ser det. Du som tränar har dessutom betydligt bättre insulinkänslighet och tål mer socker än icke-tränande, men det ska vara ditt eget val – inte att producenterna smyger in det för att sälja mer på grund av vår förkärlek till sött.
I grunden handlar allt om att alla måste hitta sin egen ätstil att må bra av, fysiskt såväl som psykiskt. Att väljer med tanke på att ge din kropp det bästa, både med syfte att njuta, för långsiktig hälsa, ha energi och glädje för allt du vill göra. Ett val som är lättare med erfarenhet och kunskap.
Det är anledningen till att vi bjuder in till ett gratis event på tema socker kopplat till hälsa med Ann Fernholm som föreläsare – för att vi vill ge dig den information producenterna försöker dölja. För att du ska kunna bilda dig din egen uppfattning.
Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och författare till böckerna Ett sötare blod (2013) och de barninriktade böckerna Det sötaste vi har (2014) och Smakäventyret (2015). Hon har disputerat i biokemi och har sedan år 2009 granskat råden om en lågfettdiet. Det arbetet har övertygat henne om att kostbehandlingar kan spela en mycket större roll i vården än vad de gör idag. Hon har varit med och grundat Kostfonden eftersom högkvalitativ forskning är avgörande för att förändra vården.
Föredraget kommer handla om socker – hur det kan göra skada. Ann kommer att berätta om de nya teser som växer fram kring socker. Hon kommer också ge en liten historisk tillbakablick och avslöja vems fel det är att vi äter så mycket socker som vi gör idag.
Varmt välkommen till SportHälsa´s exklusiva läsarevent på tema hälsa och socker med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
– När? 21 mars kl 18.00-20.30.
– Vad? Ann Fernholm ger en intressant föreläsning om hur socker påverkar ditt blod och din hälsa. Salming bjuder på en modevisning av sin vårkollektion + 25% rabatt på allt i butiken. Du kan vara med på en rolig tävling, blir bjuden på goda nyheter från våra samarbetspartners Svensk Potatis, Lily & Hanna Rawfood-glass och Nola Skogs. Du kommer även kunna göra en gratis hälsoanalys via Werlabs och får med dig en goodiebag med bland annat senaste numret av SportHälsa.
– Var? Salming Concept Store Kungsgatan 19 i Stockholm.
– Pris? Gratis och dessutom får du med dig en goodiebag hem. Det är dock viktigt att du meddelar om du inte kan komma för att inte ta upp plats för någon annan.
– Hur? Mer information och anmälan här.
Text och foto: Anna Lissjanis