Från 130 kilo med reumatism till maratonlöpare

Från 130 kilo med reumatism till maratonlöpare

För fyra år sedan vägde Emma Bertilsson över 130 kg, hade svår reumatism, åt starka värktabletter och befann sig i en depression. I dag, 60 kg lättare, är hon personlig tränare och löpcoach, äter inga mediciner och i maj ska hon springa Stockholm Marathon för andra gången.

– Jag hade ett val, antingen tar jag mitt liv eller så måste jag förändra min situation drastiskt. Jag vågade inte ta mitt liv, det kan ju göra ont tänkte jag, så jag gick till gymmet i stället, säger Emma Bertilsson, i ett pressmeddelande.

Vägen dit var dock lång. Med svåra smärtor som läkarna inte tog på allvar fick Emma sin hårda dom 2011. Hon åt redan de starkaste smärtstillande tabletterna som fanns men hade ändå svårt att sova och ta sig upp ur sängen på morgonen. Att det kunde vara reumatism avfärdade läkarna med att hon var för ung och att det inte syntes på proverna. Emma fick i stället höra att hon inbillade sig smärtan och att det inte fanns något mer de kunde göra för henne. 

– Då var jag redo att ge upp. Jag var 22 år och fick höra att jag skulle ha så här ont dag och natt i resten av mitt liv.

Till slut hittade Emma en läkare som trodde på henne. Hon konstaterade att det var reumatism och satte igång ett rehabiliteringsprogram på en gång. Samtidigt fick Emma sig en tankeställare när hon gick till affären och en 90-årig tant med rullator gick om henne. Det var dags att ta tag i vikten och konditionen. En kompis som gick på gym tipsade om spinning, de släcker ner i lokalen och man kan sitta längst bak i ett hörn. Det gjorde Emma, och förändringen hade startat. Hon fortsatte med spinning tre gånger i veckan samtidigt som hon fick rehabilitering av sjukvården. Emma blev sjukskriven för att helt kunna koncentrera sig på att må bättre och få en funktionell vardag.

– Jag såg det som ett jobb att gå till, inte som träning. För ett jobb struntar man ju inte i bara för att man är lite trött eller inte är på humör.

Samtidigt fanns oron för vad som skulle hända när rehabiliteringen var klar och hon var friskförklarad, skulle hon orka fortsätta kämpa då på egen hand? En mörk kväll när det kändes obehagligt att vara ute själv började Emma småjogga hemåt. När hon kom hem stod det två kilometer på hennes motionsapp, Emma kunde knappt tro att det var sant, och även det blev en brytpunkt.

– Den känslan var obeskrivlig, jag hade gjort något som varit en omöjlighet bara sex månader tidigare. Där och då visste jag att jag aldrig skulle gå tillbaka till det jag en gång var, nu hade passionen för löpning startat.

Hösten 2013 påbörjade Emma sin PT-utbildning. Då var hon 60 kg lättare och fick höra att hon var en inspirationskälla för andra med sin resa. Drömmen om att stötta andra personer föddes och ett halvår senare tog hon examen som personlig tränare, massör och coach.

I dag har Emma en helt ny syn på livet och behöver inte äta någon smärtstillande medicin. Nu är hon Marathon-Emma. Som personlig tränare, löpcoach, föreläsare och mental tränare hjälper nu Emma andra i samma situation. I år kommer hon även coacha och ge tränings- och kosttips till 120 tjejer som ska springa Tjejmilen.

– Jag tror att folk har lättare att komma till mig och få hjälp när de vet om min historia, att det faktiskt går att göra en förändring fast det känns helt omöjligt.

Följ Emmas resa här.

Pressmeddelande från Risenta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.